Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij
Filteren

Heb je vragen?

Gerrit helpt je graag!

Filteren

Welke vorm zoek je?

Totale hoogte

Stamomtrek

Breedte vorm

Prijs

Steeneik kopen (Quercus ilex)

De Steeneik, oftewel Quercus Ilex, is een echte showstopper in moderne tuinen. Met zijn stevige, leerachtige bladeren en hulstachtige randen is deze boom een echte blikvanger. En het beste nog, hij houdt het ook nog eens goed vol in de winter! Hij is een prachtige groenblijver en geeft het hele jaar door afscherming in je tuin.

Verder lezen
Meerstammigen Kurkeik Quercus suber

Resultaten Toont alle 2 resultaten

Sorteren op

Alle bestellingen worden gratis bezorgd met onze eigen bezorgdienst!

Handige informatie over de Quercus ilex

Wist je dat de Quercus ilex een prachtige groenblijvende boom is die het hele jaar door groen is? Wat betekent dat je het gehele jaar door kunt genieten van een prachtige, groene boom in je tuin. Bovendien is de Steeneik een winterharde boom die een kortstondige vorstperiode van -15 graden Celcius kan verdragen.

Verschillende vormen van de Steeneik (Quercus ilex)

De Quercus ilex meerstammig is in plaats van een lange stam met afzonderlijke takken een meerstammige boom. Deze boom heeft slechts een minimale stam. De takken groeien vrijwel vanaf het grondniveau, waardoor het lijkt alsof de boomstam diep in de grond is begraven. Het uiterlijk van de boom doet ook denken aan een struik.

Quercus ilex leiboom is een geweldige manier om een natuurlijke afscheiding in je tuin te creëren. En het mooie is, het zijn ook nog eens een echte aanwinst voor je tuin. Bij leibomen, groeien de takken horizontaal in meerdere lagen boven elkaar, dit geeft een superdichte haag van takken.

Quercus ilex als cilinder boom is een unieke boom met een prachtige groei.

Quercus iles als piramide boom heeft de vorm van een piramide. Een boom die opvalt in je tuin door zijn bijzondere groei.

De Quercus Ilex/tuintafel is een prachtige groenblijvende boom. In het najaar geeft de steeneik mooie langwerpige eikels en geeft een u een warm herfst gevoel. De steeneik is hier net in de kroon gebogen en creëert hier een soort dakvorm over de tuintafel heen.

Het planten van de Steeneik

Het is wel belangrijk om te weten dat de Steeneik nog kwetsbaar is wanneer hij net geplant is en nog niet voldoende geworteld is. Daarom raden wij aan om de Steeneik te planten als de kans op strenge vorst nihil is. Maar als je de Steeneik toch voor een vorstperiode plant, zorg er dan voor dat de Steeneik voldoende water krijgt voordat het gaat vriezen, zodat hij nog voldoende vocht kan opnemen. Dit geldt ook voor de eerste groei jaren na het planten in de zomer, om de Steeneik een goede start te geven.

Daarnaast is de Steeneik een populaire keuze voor bomen in drogere gebieden, dankzij zijn bestendigheid tegen droogte. De Steeneik heeft een brede, ronde kroon en kan een hoogte bereiken van 15-25 meter, Hij produceert eikels die rijp zijn in de herfst, als ornament en voor wildlife. De Steeneik is ook een populaire keuze voor als haagplant of als boom in parken en tuinen.

De boom met een hoge sierwaarde

De Steeneik, Quercus ilex, is een imposante boom met een hoge sierwaarde. Als solitaire boom kan hij tot 15 meter hoog worden, met een brede, ronde kroon die ongeveer 8-12 meter breed is. In zijn gebied van oorsprong, de Middellandse Zee, kun je zelfs exemplaren vinden die nog groter zijn. Bovendien ontwikkelt deze boom met de leeftijd een unieke bast met grove platen en diepe groeven. Het blad is donkergroen met een grijze zweem en blijft hangen in de winter, waardoor deze boom ook in de wintertuin een sierwaarde heeft.

Het is aan te raden om deze boom meerstammig te laten groeien als je de ruimte hiervoor hebt. Hierdoor wordt de boom nog imposanter en geeft een spectaculair gezicht, vooral als hij in de zomer nieuw blad aanmaakt en de verse frisgroene blaadjes contrasteren met de oude bladeren. De Steeneik is echter niet alleen een mooi plaatje, maar kan ook dienen voor mens en dier op verschillende manieren.

Echt hardhout

Quercus ilex, is een boom met veelzijdige toepassingen. Het hout van deze boom is zeer hard en zwaar, en wordt al eeuwenlang gebruikt voor onderdelen die tegen zware belasting kunnen. Dit kan zijn wagenwielen of de tandwielen van molens, die enorme krachten verduren en lang mee moeten gaan. Het brandhout van de Steeneik staat zeer hoog aangeschreven vanwege het goede brandvermogen en de heerlijke geur die het geeft. De bast bevat een hoge concentratie looizuur en wordt gebruikt voor het looien van huiden.

Een Steeneik kopen bij Boomkwekerij Bomendael

Een Steeneik kopen doe je eenvoudig via onze webshop. Hier kun je kiezen voor onze aanplant service. Hierbij komen wij de boom bij je thuis planten. Schaf je het aanplantpakket bij ons aan, dan krijg je daarbij 2 boompalen, boomband, boomband spijkers en 60 liter bemeste aanplantgrond. Neem ook eens een kijkje bij al onze meerstammige bomen.

Veelgestelde vragen over de Steeneik

Is een steeneik winterhard?

Ja, de steeneik is een redelijk winterharde boom die een kortstondige vorstperiode van -15 graden Celsius kan verduren. Echter, deze boom is het meest kwetsbaar in de eerste tijd na de aanplanting, voordat hij geworteld heeft. Het is aanbevolen om de Steeneik aan te planten wanneer er geen risico is op strenge vorst. In geval dat je toch besluit om de Steeneik te planten voor een vorstperiode, is het belangrijk de boom goed voor te bereiden. Dit kan door hem voldoende water te geven voordat de vorst aanbreekt, zodat hij genoeg vocht kan opslaan en niet uitdroogt tijdens de koude periode.

Hoe snel groeit een steeneik?

et tempo waarin een steeneik groeit varieert afhankelijk van zijn plek, hoeveelheid water en zonlicht die hij krijgt. Een normale Steeneik kan in theorie wel 20 meter hoog worden, maar dit komt in Nederland nauwelijks voor, doorgaans groeien deze bomen tot ongeveer 8 meter. Door regelmatig snoeien is het mogelijk om de boom kleiner te houden. Voor leibomen geldt dat de stamhoogte hetzelfde blijft, maar de kroon wordt wel groter.

Wanneer steeneik snoeien?

De ideale tijd om een Steeneik (Quercus ilex) te snoeien is wanneer hij net uit zijn winterrust komt. Meestal is dit rond maart of april. Door de steeneik in deze maanden te snoeien, kan de kroon eenvoudig in de gewenste vorm worden gebracht.
Toon producten
Totale hoogte

Wat betekent totale hoogte?

Het totaal aantal centimers gemeten vanaf de grond, tot de kruin van de boom.Let op: een boom is een natuur product! Daarom zijn dit slechts indicaties en kan dit per boom variëren.

 

 

Stamhoogte

Wat betekent stamhoogte?

Met stamhoogte wordt de lengte van de stam bedoeld, de stamhoogte wordt gemeten vanaf de pot, kluit of wortel. De hoogte waarop de laagste takken starten met groeien eindigt de stam.

Bij leibomen, dakbomen en vormbomen geeft de stamhoogte ook aan op welke hoogte de eerste takken ontspringen. Als het gaat om een boom die geënt is, dan zit de ent onderaan de stam. Wil je onder de kroon van de boom door kunnen lopen, dan moet de stamhoogte minimaal 2 meter zijn, maar liefst nog wat meer. De stamhoogte zegt niets over de totale hoogte van een boom. Fruitbomen hebben een stamhoogte van 180 cm. Dit is een ideale hoogte om fruit te kunnen plukken.

Fruitbomen met een stamomtrek van 11 tot 14 centimeter hebben een stamhoogte tussen de 180 en 200 centimeter. Bomen met een stamomtrek van 14 tot 18 centimeter zullen een stamhoogte hebben van 200 tot 240 centimeter.

Stamomtrek

Wat betekent stamomtrek?

Wat is de stamomtrek en hoe wordt deze gemeten? Vaak wordt de omtrek van de stam verward met de doorsnee. We meten echter nooit de doorsnede, maar de omtrek van de stam. Deze wordt gemeten op 75 tot 100 cm vanaf de wortel, kluit of pot van de boom. Op het middelste punt van de stam, wordt een meetlint om de boom gedaan. Zo wordt de stamomtrek gemeten.

In het verleden is er wel eens verwarring geweest wat er gemeten wordt: de diameter of de omtrek van de boom. Dit is erg verwarrend en daarom leggen we graag uit hoe je de stamomtrek van de boom meet! Het is erg lastig om de diameter van de boom te meten. Niemand kan namelijk in de boom kijken om op een bepaalde hoogte de diameter te meten. Om verwarring te voorkomen is daarom in het verleden door kwekers onderling afgesproken om de omtrek van de stam te meten

De omtrek van de stam is eenvoudig te meten met bijvoorbeeld een meetlint. Houd het meetlint op een bepaald punt vast en ga er volledig omheen. Hierdoor kan exact bepaald worden onder welk formaat een boom valt. De stamomtrek wordt altijd (wanneer mogelijk) gemeten op 75 tot 100 centimeter hoogte gezien vanaf de pot, wortel of kluit van de boom. Dit is namelijk het middelste punt van de stam en daarom een eerlijk meetpunt.

Houd er bij het kopen van een boom rekening mee dat wanneer er staat 5 centimeter omtrek de stam dan minder dik is dan wanneer er 5 centimeter doorsnede staat. Bij de bomen in onze webshop meten we dus allemaal de stamomtrek!

Zelfbestuivend

Zelfbestuivend

Een zelfbestuivende boom heeft geen andere boom nodig op vruchten te krijgen. Het stuifmeel moet van de ene bloem naar de stamper van de ander bloem aan dezelfde boom gaan. Bijen helpen hierbij! Zorg dus voor bijen en hommels in de tuin Een zelfbestuivende fruitboom heeft dus geen andere boom nodig om vruchten te krijgen.

Beschrijving:

Steeneik kopen (Quercus ilex)

De Steeneik, oftewel Quercus Ilex, is een echte showstopper in moderne tuinen. Met zijn stevige, leerachtige bladeren en hulstachtige randen is deze boom een echte blikvanger. En het beste nog, hij houdt het ook nog eens goed vol in de winter! Hij is een prachtige groenblijver en geeft het hele jaar door afscherming in je tuin.

Meerstammigen Kurkeik Quercus suber

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein