Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij
Filteren

Heb je vragen?

Gerrit helpt je graag!

Filteren

Welke vorm zoek je?

Totale hoogte

Stamomtrek

Breedte vorm

Prijs

Eikenboom kopen (Quercus)

De eikenboom is een icoon van ons landschap, zijn inheemse aard en aanwezigheid sinds de laatste ijstijd maakt het een onmisbare boomsoort in de lage landen. De eikenbomen worden vaak in bossen gezien, dit komt doordat ze een hoge groeisnelheid hebben en een groot vermogen om licht op te nemen. Dit maakt hen groter en hoger dan andere bomen, waardoor ze boven de andere bomen uitsteken om zo het licht te verzamelen.

Verder lezen
Filter
Meerstammigen Kurkeik Quercus suber

Resultaten Toont alle 8 resultaten

Sorteren op

Alle bestellingen worden gratis bezorgd met onze eigen bezorgdienst!

Kijk eens naar een eikenboom, het is een grote bekende boom. De zomereik is de meest voorkomende soort, maar er zijn ook veel aangeplante soorten zoals de Steeneik en de Moeraseik in bossen, parken en als laanboom langs wegen. Er zijn wereldwijd honderden soorten eikenbomen, zoals de Zomereik en Kurkeik die steeds vaker in tuinen worden geplant. Of je nu op zoek bent naar een imposante boom of een kleinere privacyboom, de eikenboom is er voor iedereen. Wil je een eikenboom kopen? Check ons aanbod en bestel online of laat ons je adviseren voor de beste keuze.

Wat zijn eikenbomen?

Eikenbomen zijn een van de meest algemene en iconische bomen in Europa, Noord-Amerika en Azië. Ze behoren tot de familie Fagaceae, samen met andere bomen zoals beuken en berk. Eikenbomen kunnen tot wel 40 meter hoog worden en hebben een brede, ronde kroon. De stam van de boom kan tot wel 1 meter in diameter worden.

Uiterlijk van een eikenboom

Eikenbomen zijn herkenbaar aan hun lobben bladeren, die vaak donkergroen zijn en een glanzende bovenkant hebben. In de herfst verkleuren de bladeren naar goudgeel, oranje of rood. Eikenbomen produceren ook eikels, die bekend staan als eikels. Deze eikels zijn ongeveer 2,5 cm lang en zijn omgeven door een stekelige schaal.

Eikenhout: een multifunctionele toepassing

Het hout van eikenbomen is zwaar, sterk en duurzaam. Het wordt vaak gebruikt voor meubels, vloeren, scheepsbouw, wijnflessen en vaten. Het is ook een populaire keuze voor park- en tuinmeubilair. Eikenbomen zijn ook een belangrijke bron van voedsel voor wilde dieren, zoals eekhoorns, herten en vogels. Eikels zijn een belangrijke bron van voedsel voor vogels en andere dieren in de herfst en winter.

Weetjes en feiten over de eikenboom

Eikenbomen zijn ook van cultureel en historisch belang. In veel culturen worden eikenbomen gezien als symbolen van kracht, waakzaamheid en langer leven. Veel Europese steden hebben eikenbomen in hun wapenschilden en ze zijn vaak te vinden op historische locaties zoals kastelen en kerken. Eikenbomen zijn ook vaak gebruikt voor herdenkings- en gedenktekens, zoals oorlogsmonumenten.

In Nederland zijn diverse monumentale eikenbomen te bewonderen die al een behoorlijke leeftijd hebben, zoals de zomereik die kan oplopen tot duizend jaar of meer. In België is er zelfs nog een bijzonder exemplaar, de dikste eikenboom van de Benelux, een zomereik met een stamomtrek van 14 meter, te vinden in Liernu.

Quercus de Latijnse benaming

De Quercus is de Latijnse benaming voor eikenbomen. In Nederland zijn er wel honderden soorten van deze bomen bekend. Vanwege de vele variëteiten is de eikenboom zeer bekend en onmisbaar in ons klimaat.

Bij Bomendael.com zijn een aantal verschillende soorten eiken verkrijgbaar:

Steeneik

De Quercus ilex, ook wel de Steeneik genoemd, is een unieke eikensoort binnen de familie Quercus. In tegenstelling tot andere eikensoorten zoals de zomereik, moeraseik of Amerikaanse eik, heeft de steeneik een opvallend ander uiterlijk.

Een van de belangrijkste kenmerken van de steeneik is dat hij groenblijvend is. Hierdoor behoudt de boom zijn bladeren in de winter, waardoor je het hele jaar door kunt genieten van een groene boom in je tuin. Dit maakt de steeneik de afgelopen decennia steeds populairder.

De bladeren van de steeneik zijn aan de onderkant witgrijs van kleur en aan de bovenkant glanzend groen. Deze kleurencombinatie zorgt voor een prachtig beeld en onderscheidt de steeneik van andere eikensoorten.

De steeneik is verkrijgbaar in verschillende vormen, zoals als hoogstam boom, leiboom of meerstammige boom. Zo kun je de steeneik op diverse manieren in je tuin integreren en genieten van de prachtige uitstraling van deze groenblijvende eik.

Kurkeik

De Quercus suber, ook wel bekend als de kurkeik, is een boom met een unieke uitstraling. Zoals de naam al doet vermoeden, is de bast van deze boom diep gegroefd met kurklijsten, waardoor de boom opvalt door zijn dikke, kurkachtige bast.

Maar de kurkeik heeft meer bijzondere eigenschappen dan alleen zijn bast. Zo heeft de boom een grillige groeiwijze en kan hij zijn blad behouden bij zachte winters. De boom komt oorspronkelijk uit gebieden rond de Middellandse zee en is daarom ook een mediterrane boom. De kurkeik kan kortstondig temperaturen verdragen tot -16 graden Celsius. Hij staat het liefst op een beschutte plek.

De kurk van de kurkeik wordt vaak gebruikt voor verschillende doeleinden, zoals wijnfleskurken, schoeisel of bouwmateriaal binnenshuis. Wanneer de kurkachtige bast van de boom verwijderd wordt, komt er een rood-roze bast tevoorschijn.

De bladeren van de Quercus suber zijn donkergroen van kleur. In geval van een strenge winter kan de boom bruin blad krijgen en laten vallen, maar na zo’n strenge winter loopt de boom vanzelf weer uit met nieuw groen blad.

Moeraseik

De Quercus palustris, ook wel bekend als de moeraseik, is een prachtige boom met een opvallende scharlakenrode herfstkleur. Deze boom is in verschillende vormen verkrijgbaar, zoals als bolboom, leiboom, zuilboom of meerstammige boom. Hierdoor is er voor iedere tuin wel een geschikte vorm van de moeraseik te vinden. De moeraseik is een prachtige toevoeging voor elke tuin of park, dankzij zijn unieke herfstkleur.

De eikenprocessierups

De eikenprocessierups heeft de afgelopen jaren helaas veel negatieve aandacht gekregen in het nieuws. De zomereik lijdt hierbij het meest, aangezien deze soort massaal langs wegen is aangeplant. Dit heeft geleid tot grotere overlast. Met de huidige kennis weten we dat het niet verstandig is om zoveel van dezelfde bomen op een rij te plaatsen. Een grotere biodiversiteit leidt tot een sterkere en minder kwetsbare natuur. De Quercus robur is verreweg het populairst bij de eikenprocessierups, terwijl de Hongaarse eik en de moseik minder vatbaar zijn. Soms komt de rups ook voor op de Amerikaanse eik, en nog zeldzamer op de steeneik, alleen bij extreem hoge plaagdruk.

Snoeien van een eikenboom

Om een jonge eikenboom een gezonde kroon te laten ontwikkelen, is het noodzakelijk om hem te snoeien. Dit moet bij voorkeur al bij het planten gebeuren. Kies een duidelijke hoofdtak en verwijder alle concurrenten. Gebruik altijd scherp gereedschap en houd de snoeiwonden zo klein mogelijk, net boven de knop. Verwijder elk jaar dode en zieke takken. Zorg voor een symmetrische kroon en verwijder takken die naar binnen groeien, die tegen andere takken aanleunen of zich kruisen. Geef elke tak voldoende ruimte en licht om gezond te groeien. Eikenbomen kunnen het beste in de zomer gesnoeid worden, omdat ze dan het best bestand zijn tegen ziekten en plagen. Snoei nooit meer dan 20% van het totale bladvolume weg, tenzij het gaat om jonge bomen.

Eikenboom kopen

Kijk eerst rond op onze kwekerij of koop direct online, vooral voor de grotere maten eikenbomen. We hebben ook meerstammen en groenblijvende eikenbomen waar je zelf naar kan komen kijken voor je besluit. Eikenbomen hebben vaak veel ruimte nodig, dus check eerst hoeveel ruimte je in de tuin hebt voor je een eikenboom koopt. Laat ons je helpen met advies zodat je in de toekomst nog veel plezier kunt hebben van je aangeschafte eikenboom.

Toon producten
Totale hoogte

Wat betekent totale hoogte?

Het totaal aantal centimers gemeten vanaf de grond, tot de kruin van de boom.Let op: een boom is een natuur product! Daarom zijn dit slechts indicaties en kan dit per boom variëren.

 

 

Stamhoogte

Wat betekent stamhoogte?

Met stamhoogte wordt de lengte van de stam bedoeld, de stamhoogte wordt gemeten vanaf de pot, kluit of wortel. De hoogte waarop de laagste takken starten met groeien eindigt de stam.

Bij leibomen, dakbomen en vormbomen geeft de stamhoogte ook aan op welke hoogte de eerste takken ontspringen. Als het gaat om een boom die geënt is, dan zit de ent onderaan de stam. Wil je onder de kroon van de boom door kunnen lopen, dan moet de stamhoogte minimaal 2 meter zijn, maar liefst nog wat meer. De stamhoogte zegt niets over de totale hoogte van een boom. Fruitbomen hebben een stamhoogte van 180 cm. Dit is een ideale hoogte om fruit te kunnen plukken.

Fruitbomen met een stamomtrek van 11 tot 14 centimeter hebben een stamhoogte tussen de 180 en 200 centimeter. Bomen met een stamomtrek van 14 tot 18 centimeter zullen een stamhoogte hebben van 200 tot 240 centimeter.

Stamomtrek

Wat betekent stamomtrek?

Wat is de stamomtrek en hoe wordt deze gemeten? Vaak wordt de omtrek van de stam verward met de doorsnee. We meten echter nooit de doorsnede, maar de omtrek van de stam. Deze wordt gemeten op 75 tot 100 cm vanaf de wortel, kluit of pot van de boom. Op het middelste punt van de stam, wordt een meetlint om de boom gedaan. Zo wordt de stamomtrek gemeten.

In het verleden is er wel eens verwarring geweest wat er gemeten wordt: de diameter of de omtrek van de boom. Dit is erg verwarrend en daarom leggen we graag uit hoe je de stamomtrek van de boom meet! Het is erg lastig om de diameter van de boom te meten. Niemand kan namelijk in de boom kijken om op een bepaalde hoogte de diameter te meten. Om verwarring te voorkomen is daarom in het verleden door kwekers onderling afgesproken om de omtrek van de stam te meten

De omtrek van de stam is eenvoudig te meten met bijvoorbeeld een meetlint. Houd het meetlint op een bepaald punt vast en ga er volledig omheen. Hierdoor kan exact bepaald worden onder welk formaat een boom valt. De stamomtrek wordt altijd (wanneer mogelijk) gemeten op 75 tot 100 centimeter hoogte gezien vanaf de pot, wortel of kluit van de boom. Dit is namelijk het middelste punt van de stam en daarom een eerlijk meetpunt.

Houd er bij het kopen van een boom rekening mee dat wanneer er staat 5 centimeter omtrek de stam dan minder dik is dan wanneer er 5 centimeter doorsnede staat. Bij de bomen in onze webshop meten we dus allemaal de stamomtrek!

Zelfbestuivend

Zelfbestuivend

Een zelfbestuivende boom heeft geen andere boom nodig op vruchten te krijgen. Het stuifmeel moet van de ene bloem naar de stamper van de ander bloem aan dezelfde boom gaan. Bijen helpen hierbij! Zorg dus voor bijen en hommels in de tuin Een zelfbestuivende fruitboom heeft dus geen andere boom nodig om vruchten te krijgen.

Beschrijving:

Eikenboom kopen (Quercus)

De eikenboom is een icoon van ons landschap, zijn inheemse aard en aanwezigheid sinds de laatste ijstijd maakt het een onmisbare boomsoort in de lage landen. De eikenbomen worden vaak in bossen gezien, dit komt doordat ze een hoge groeisnelheid hebben en een groot vermogen om licht op te nemen. Dit maakt hen groter en hoger dan andere bomen, waardoor ze boven de andere bomen uitsteken om zo het licht te verzamelen.

Meerstammigen Kurkeik Quercus suber

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein