Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij

De 9 voordelen van een groene tuin

Het lijkt helaas een trend in tuinenland: complete tuinen vol betegeld met dezelfde saaie, grijze stenen. Onderhoudsvriendelijk – dat zeker, maar niet bepaald gunstig voor het milieu én voor jezelf. Daarom vandaag: de 9 voordelen van een groene tuin.

Het oog wil ook wat: een groene tuin is natuurlijk mooi

Om te beginnen ziet een groene tuin er mooi en levendig uit. Maar het is niet alleen mooi, er zitten ook een aantal voordelen aan verbonden:

  1. Onderzoek toont aan dat een natuurlijke omgeving stress vermindert! Bomen in de tuin kunnen dus zorgen voor een rustgevend gevoel.
  2. Geluid van de omgeving wordt gedempt, waardoor je nog meer tot rust kunt komen.
  3. Ben ik dan niet altijd ‘met de tuin bezig’? Natuurlijk is iets onderhoud natuurlijk nodig, maar minder dan veel mensen denken. Onkruid wieden tussen de tegels is bijvoorbeeld niet meer nodig.
  4. Een andere fijne bijkomstigheid is dat een huis met groene tuin meer waard is, iets om over na te denken bij een eventuele verkoop. ?

Maar een groene tuin is ook milieuvriendelijk

Niet geheel onbelangrijk is dat een groene tuin ook milieuvriendelijk is. In een tijd waarin steeds meer mensen hun tuin betegelen, kan een groenere tuin de natuur enorm helpen.

  1. Door voor de juiste bomen en planten te kiezen, wordt je tuin aantrekkelijker voor insecten als bijen en vlinders. Veel insecten hebben het al zo zwaar; op deze manier kan je ze helpen.
  2. Deze insecten zorgen op hun beurt weer voor meer vogels in de tuin. Om de vogels nog een extra handje te helpen, kan je ervoor kiezen om fruitbomen en -heesters te planten. Ook bomen als eik en berk, groene hagen van haagbeuk of taxus of een hulst trekken vogels aan.
  3. Bomen en planten leggen CO₂ vast en zorgen voor de uitstoot van zuurstof. Een groene tuin zorgt zo voor gezondere lucht in jouw omgeving.

Tot slot: een groene tuin voorkomt overlast

Misschien wel één van de grootste voordelen is dat een groene tuin overlast voorkomt. Door de klimaatveranderingen zal extreem weer alleen maar vaker voorkomen in Nederland en België. Met een groene tuin ben je iets beter voorbereid.

  1. Denk hierbij bijvoorbeeld aan die snikhete zomerdagen. Een betegelde tuin houdt warmte vast en zorgt dat het extra warm wordt. Bomen in de tuin zorgen juist voor hun eigen microklimaat, waardoor het een stuk koeler wordt in de tuin. Dit kan tot wel 4 graden verschil maken!
  2. Ook na een hevige regenbui zorgen bomen voor minder wateroverlast. Bij tegels blijft water liggen of stroomt het af richting je huis of het riool. Riolen kunnen zo’n plotselinge toestroom van water niet aan, met alle gevolgen van dien. Voorbeelden van wateroverlast in de tuin of – nog erger – in je huis te over. Een tuin met groen zorgt ervoor dat water kan wegzakken (infiltreren) in de grond, waarmee je veel problemen voorkomt.

Wat kan jij doen?

Al met al genoeg redenen om te kiezen voor een groene tuin! Je hoeft nu echt niet direct je hele tuin vol planten en bomen te zetten: alle kleine beetjes helpen. Haal een paar tegels eruit en plant een boom. Dan zul je al het verschil merken.

Direct aan de slag met onze best verkochte fruitbomen

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein