Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij

Hoe verzorg je bladverlies van een boom?

Bomen zijn de basis van een mooie tuin en geven je huis en de omgeving prachtige accenten. Door een of meerdere bomen te planten, draag je ook bij aan ecologisch evenwicht en zorg je in de zomer voor een schaduwrijke plek. Hoewel zich bij de meeste bomenrassen weinig problemen voordoen, is het prettig om te weten hoe je bladverlies van een boom verzorgt. Want een boom zonder bladeren is geen fraai gezicht. In deze blog lees je hoe je dit kunt tegengaan.

Hoe kun je bladverlies bij een boom voorkomen?

• Zorg ervoor dat je boom zo’n 25 liter water per week krijgt, gelijk aan 1,5 inch neerslag;

• Bedek de bodem met houtsnippers om verdamping en dus uitdroging te vermijden;

• Composteer elk seizoen om de grond vochtig te houden en onkruid op natuurlijke wijze te bestrijden;

• Houd grasmaaiers en dieren uit de buurt van de boom voor optimale bescherming;

• Houd je boom in een goede conditie door op de juiste manier te snoeien in het rustseizoen;

• Huur een gediplomeerd boomverzorger in als het werk niet met handgereedschap kan worden uitgevoerd of speciale aandacht vereist.

Waarom verliest een boom blad?

Om bladverlies van je boom goed te verzorgen en te voorkomen, komt enige achtergrondinformatie goed van pas. Bomen verliezen hun bladeren om zichzelf tegen uitdrogen te beschermen. Met hun wortels nemen ze water op en vervolgens verdampen ze dit via de huidmondjes in de bladeren. Een boom verliest blad tijdens het najaar en in de winter, omdat het in die jaargetijden steeds moeilijker wordt om water op te nemen. De wortels kunnen bij lagere temperaturen minder makkelijk water opnemen en daarom komt de boom uiteindelijk zonder bladeren te staan.

Daarnaast kan het water in de bodem bevroren zijn. Een boom zou kunnen uitdrogen als die gewoon door zou gaan met verdampen. Bladverlies van een boom in de herfst dient er dus voor om minder vocht te verdampen.  

De boom verliest blad door ziektes en plagen

Vrijwel elke boom kan aangetast worden door bacteriën, insecten en schimmels. Daardoor kan zich bladverlies bij de boom voordoen. Vaak krijgen ziektes en plagen toegang tot bomen die al beschadigd of verzwakt zijn door bijvoorbeeld: voorwerpen die tegen de stam zijn geplaatst, klimop-groei, het gebruik van maaimachines en andere tuinmachines of beschadigingen door het aanleggen van bestrating. Met als gevolg: een boom zonder bladeren. Je kunt je boom goed verzorgen door die regelmatig te controleren.

Tips voor de juiste waterhuishouding

Bladverlies van een boom kan wijzen op uitdroging. Om dit te voorkomen, is de juiste waterhuishouding belangrijk. Een boom verliest niet alleen bladeren in de zomer door dit verschijnsel. Maar hoe dan ook wordt er te weinig water opgenomen, waardoor de levensprocessen worden verstoord. Iedere boom heeft zijn eigen overlevingsstrategie om een periode van droogte door te komen. Bij een boom verzorgen, is dit goed om te onthouden. Er zijn soorten die hun blad verliezen, waar andere rassen de huidmondjes in het blad afsluiten.

Maar wat de oorzaak ook is; bij droogte nemen de levensprocessen af en gaat elke soort in ruststand. Een boom verliest dan blad. Zorg er daarom voor dat je boom zo’n 25 liter water per week krijgt. Dat staat gelijk aan 1,5 inch neerslag. Ook voorkom je bladverlies van een boom door de bodem met houtsnippers te bedekken, om verdamping en dus uitdroging te vermijden.

Hoe voorkom je bladverlies in de zomer?

Regelmatig krijgen we de vraag: mijn boom verliest bladeren in de zomer, wat kan ik daar aan doen? Als de bladeren geel worden, beginnen te krullen of je boom verliest blad, dan staat de boom te droog. Die hoort altijd in licht vochtige grond te staan. In de zomermaanden kun je de boom daarom het beste twee tot drie keer per week water geven. In een hete periode voorkom je bladverlies van de boom met speciale bemesting tabletten.

Heb je vragen over bladverlies van een boom? Neem dan gerust contact met ons op. 

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein