Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij

Hoe kun je de Magnolia snoeien?

De Magnolia is een prachtige boom waarmee je jouw voortuin of achtertuin een prachtige uitstraling geeft. Magnoliabomen staan ook wel bekend als beverbomen en hebben in het voorjaar wonderschone paarse, roze en witte bloemen die een heerlijke geur verspreiden. Ook in het najaar is de Magnolia ontzettend mooi, dankzij de bladeren die een bijzondere warme herfstkleur krijgen. Als je jouw tuin wilt verrijken met een Magnolia heb je de keuze uit meerdere soorten, zoals: de Magnolia Soulangeana, de Magnolia Loebneri Merill, de Magnolia Galaxy en de Magnolia Heaven Scent. Alles wat je moet weten over een Magnolia snoeien lees je in deze blog!

Je vraagt je waarschijnlijk af hoe je de Magnolia kunt snoeien om de boom optimaal te laten groeien. Daarom verbaast het je misschien dat het eigenlijk niet nodig is om een Magnolia boom te snoeien. De boom groeit het beste als je het snoeien achterwege laat. Alleen als het echt nodig is, is het verstandig om de Magnolia te snoeien, bijvoorbeeld als je boom of struik te groot wordt.

In welke stappen kun je de Magnolia snoeien?

Het snoeien van de Magnolia is bijna nooit nodig, maar als er dode takken in de boom zitten of als er ‘s zomers veel lange dunne takken in de boom of struik groeien, kun je de Magnolia boom met behulp van dit stappenplan snoeien: 

1. Ga bij jouw Magnolia op zoek naar dode takken en snoei ze weg. Je kunt hiervoor het beste een takkenschaar gebruiken bij dikke takken en bij dunnere takken volstaat een snoeischaar;

2. Haal de kruisende takken weg. Takken die elkaar kruisen, zorgen dat het hart van de boom minder zonlicht vangt en dat heeft de Magnolia wel nodig om goed te kunnen groeien; 

3. Snoei takken die op rare plekken groeien weg. Het kan bij de Magnolia wel eens voorkomen dat takken op aparte plekken of op rare manieren groeien, bijvoorbeeld onderaan de stam. Om een mooie vorm te bewaren, kun je die het beste wegsnoeien;

4. Onthoud goed dat je een magnolia niet te veel moet snoeien, want dat kan zorgen voor veel dunne takjes die de vorm van de boom niet ten goede komen. 

In vorm snoeien 

Het is goed om te weten dat hoe meer je een Magnolia gaat snoeien, hoe meer uitlopers de boom zal krijgen. In het bijzonder als je een Magnolia boom sterk terug snoeit, stimuleer je daarmee de groei van verticale scheuten die vooral in het hart van de boom groeien. Deze scheuten worden ook wel waterloten genoemd en bederven de mooie vorm van je boom of struik. Je kunt ervoor kiezen om je Magnolia te snoeien als je de vorm niet zo mooi vindt omdat takken elkaar kruisen, takken slecht zijn geplaatst of er veel lage takken zijn. De Magnolia bestaat met name uit zacht hout en het snoeien van de boom verhoogt de kans op rottend hout. Het snoeien van deze bomen en struiken is dus niet goed voor de gezondheid van de Magnolia. Bedenk van tevoren dus goed of het echt nodig is. 

Wanneer en hoe kun je de Magnolia snoeien?

Het belangrijkste dat je moet weten, is dat je de Magnolia niet mag snoeien wanneer het herfst is. De nieuwe knoppen verschijnen al rond de maanden september en oktober aan de boom. Als je in het najaar de snoeischaar in de takken van de Magnolia zou zetten, knip je de knoppen weg en dat is zonde want dan kun je in de Magnolia bloeitijd niet van de weelderige bloemen genieten. De eerste bloemen openen zich meestal in maart. In de maand mei, net na de bloeitijd, is het het beste moment om de Magnolia boom te snoeien. Doe dat dus alleen als het echt nodig is. Je kunt daarbij het beste een takkenschaar gebruiken. Heb je een kleinere struik, dan kun je ook een goede snoeischaar gebruiken als de takken nog niet zo dik zijn.

Magnolia in de zomer snoeien 

We geven je ook graag een klein stappenplan voor de zomersnoei van de Magnolia. In de zomermaanden kunnen er lange, dunne takken vanaf dikkere takken groeien. Deze takken kunnen zelfs een meter per jaar groeien en mag je helemaal wegsnoeien. Ga bij de Magnolia boom of struik op zoek naar takken met schuurschade. Deze takken kun je herkennen aan schuurplekken, die erop zitten omdat ze tegen andere takken aan groeien. Om infecties aan je Magnolia te voorkomen, is het belangrijk om deze takken weg te snoeien. 

Snoeigereedschap voor de Magnolia

Om een magnolia te snoeien, kun je gebruik maken van diverse soorten gereedschap. Het is vooral belangrijk om voor uiteenlopende diktes verschillend gereedschap te gebruiken, om op die manier grote snoeiwonden te voorkomen. Bij takken die dikker zijn dan 1,5 centimeter kun je het beste een grote takkenschaar gebruiken. Voor het snoeien van kleinere takken op lastige posities kun je een scherpe snoeischaar hanteren. Kijk daarbij wel goed uit dat je niet per ongeluk de bloemknoppen mee snoeit. Gaat het om ontzettend dikke takken waar die je zelfs met een takkenschaar niet kunt bedwingen? Gebruik dan een takkenzaag die snoeiworden aan je Magnolia boom voorkomt. 

Onderhoud van je Magnolia

Het prettige aan de Magnolia is dat die weinig onderhoud nodig heeft. Toch doe je er goed aan om in de lente voor een gezonde, voedzame grond te zorgen, die je zelf met organische meststoffen kunt aansterken. Daarnaast is het van belang om de Magnolia genoeg de ruimte te geven om de boom of struik lekker te laten groeien. Je zorgt voor voldoende ruimte in je tuin door weinig andere planten of bomen in de buurt te plaatsen. Wil je meer weten over het verzorgen van een Magnolia? Lees het hier.


Vind je de Magnolia door het toegankelijke snoeiproces nu nog mooier? Magnoliabomen bestel je eenvoudig en snel online bij Bomendael. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op, de medewerkers van onze kwekerij helpen je graag!

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein