Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij

De beste oogstperiode voor een appelboom

De appelboom is voor velen een favoriet als het gaat om fruitbomen. Het is niet alleen een prachtig aanzicht, de opbrengst is ook nog eens heerlijk. Appels plukken in eigen tuin is zeker een aanrader. Verser kan niet. Maar wanneer is het de beste tijd om jouw appels te plukken? Voor elke appelboom geldt een andere oogstperiode. Sommige appels rijpen in de late zomer anderen in het najaar of iets ertussenin. We bespreken de ideale plukperiode van verschillende appelbomen in deze blog.

Eindeloos veel mogelijkheden voor de oogst

Naast de vrucht kun je met appels verschillende kanten op. Verwerk het in een appelmoes, compote, appelsap of bak een heerlijke appeltaart met appels uit jouw eigen tuin. Daar kun je mee aankomen! Bewaar de geplukte appels op een koele en droge plaats zodat ze zo lang mogelijk vers zijn om te eten. Controleer de boom regelmatig op rotte appels en verwijder deze om te voorkomen dat er besmettingen ontstaan.

Verschillende oogstperiodes per appelboom

Over het algemeen zijn de oogstperiodes wisselend per fruitboom. Er zijn een aantal manieren waardoor je kunt zien of de appels klaar zijn om geplukt te worden. Zo geldt dat rijpe appels vanzelf van de boom vallen. Wanneer je de vrucht omhoog drukt en een slag draait zal deze vanzelf loslaten van de tak zodra deze rijp is. Verder kun je controleren of de pitten lichtbruin van kleur zijn, dit doe je door de appel doormidden te snijden.

Jonagold

Een bekende onder de appels is de Jonagold. De Malus domestica ‘Jonagold’ is een zelfbestuivende appelboom. Dit betekent dat er geen andere bomen nodig zijn om fruit te produceren. Daarmee is het de perfecte boom voor een kleinere tuin. In maart vult de boom zich met mooie witte bloesem. Het oogstseizoen start, voor deze appelboom, in de derde week van oktober.

Appelboom Jonagold
De beste oogstperiode voor een appelboom 6

Elstar

De kleurrijke appels van de Malus domestica‘Elstar’ staan bekend om de heerlijke smaak. Het is dan ook de populairste handappel van Nederland. De boom is een met haar wit-roze bloesem een plaatje voor het oog. De vruchten van deze boom zijn klaar voor oogsten in het najaar. Daarna kunnen ze opgegeten worden of gebruikt worden om ergens in te verwerken.

Algemeen-Appelboom-VruchtRedElstar (1)
De beste oogstperiode voor een appelboom 7

Fuji

Een unieke verschijning is de Malus domestica ‘Fuji’ komt oorspronkelijk uit het verre Japan. Eind oktober is de tijd om te oogsten, aan het einde van november is de appel eetrijp. De vruchten zijn herkenbaar aan de rode kleuren met strepen en de zoete smaak. Wanneer je kiest voor een hoogstam vorm kan de appelboom wel negen meter groeien.

Appelboom-Fuji
De beste oogstperiode voor een appelboom 8

Gravenstein

De Malus domestica ‘Gravenstein’ is wellicht een minder bekende appelsoort, toch is dit een klassieker onder de appelrassen. De vruchten zijn groot met een onregelmatig ronde vorm. De boom heeft een veelzijdige vrucht die naast handappel erg geschikt is om te verwerken in bijvoorbeeld appelmoes, appelsap of appelcider. Plukken vindt plaats vanaf september, daarna moet je nog een aantal weken geduld hebben voordat de appels geschikt zijn om te eten.

Appelboom Gravenstein
De beste oogstperiode voor een appelboom 9

Rode van boskoop

De naam zegt het al, deze boom onderscheid zich door de opvallende rode tint. De Malus domestica‘Rode van boskoop’ is een decoratieve boom die elk seizoen een andere uitstraling heeft. In april staat de appelboom volop in de bloei met kleine, wit gekleurde bloemetjes. Er kan vanaf september al geplukt worden maar de optimale oogsttijd voor deze boom is in januari. De vruchten hebben voornamelijk een friszure smaak met een zoet tintje. Perfect als handappel maar kan ook verwerkt worden in andere lekkere recepten.

Appelboom Boskoop
De beste oogstperiode voor een appelboom 10

Benieuwd naar al onze appelbomen? Bekijk hier ons assortiment of lees de blog welke soorten appelbomen zijn er? Voor meer informatie.

Appelboom bestellen bij Bomendael

Enthousiast geworden over de appelboom? Dat snappen we! Ontdek ons ruime aanbod fruitbomen, wij kweken appelbomen in onze eigen kwekerij. Heb je nog vragen? Stel ze gerust door contact met ons op te nemen. Onze experts staan voor je klaar om je te voorzien van advies. 

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein