Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij

Welke soorten appelbomen zijn er?

Algemeen-Appelboom-VruchtRedElstar (1)
Welke soorten appelbomen zijn er? 2

De appelboom, misschien wel de bekendste fruitboom van Nederland. Met de lekkere vruchten en een prachtig gevormde boom, is dat niet onbegrijpelijk. Bij de aanschaf van een appelboom is het belangrijk dat je kiest voor de boom die bij jou past. In deze blog nemen we je mee naar welke soorten appelbomen er allemaal zijn. 

Verschillende vormen appelbomen

Naast de smaak van de vruchten van de appelboom, wil het oog ook wat. Er zijn een aantal modellen waar je uit kan kiezen. Het is goed om voor de aanschaf van een appelboom na te denken over een aantal factoren. Denk bijvoorbeeld aan de beschikbare ruimte van de tuin en of deze vorm jou persoonlijk aanspreekt. We hebben verschillende soorten appelbomen onderverdeeld in de volgende vormen: 

Appelbomen hoogstam

Zoals de naam al doet vermoeden wordt deze vorm appelboom het hoogst. De hoogstam appelboom kan uitgroeien tot een boom van wel negen meter lang. Daarom is het belangrijk om in de eerste jaren gebruik te maken van een boom paal. Zodra de boom voldoende geworteld is, kan deze op eigen kracht verder groeien. De kroon begint op twee meter hoogte met groeien.

Appelbomen halfstam

De halfstam appelbomen komt in een kleiner formaat. Toch kan deze boom vijf meter hoog worden. Ook voor deze vorm geldt dat er in het begin ondersteuning vereist is. De kroon begint rond de 1.30 meter. De totale hoogte is, bij de aanschaf van een halfstam boom , tussen de 1.80 meter en 2.25 meter. Van een gezonde boom kun je jarenlang plezier hebben. Bij Bomendael verkopen we ook twee bijzondere soorten halfstam appelbomen. Zo hebben we zuilappels. Dit zijn langzaam groeiende appelbomen die ook niet zo heel groot worden, ideaal voor in een kleinere tuin.

Appelbomen leivorm

Bij deze vorm appelboom worden groeien de takken horizontaal. Je begint met het planten van de boom tegen een muur of een frame. Op een bepaalde hoogte wordt het frame in de boom vastgemaakt en langs deze vorm worden de takken horizontaal geleid. Bij de standaard variant zit het rek op 1.90 meter, wij verkopen ook een variant waar het rek al op 50 centimeter begint. Handig voor het plukken van de appels! De appelboom in lei vorm is aantrekkelijk als je een ruimtelijke indeling in de tuin wilt hebben en is daarnaast ook een natuurlijke soort zonwering en afscheiding voor privacy.

Appelbomen dubbele u-vorm

Een bijzondere variant van een appelboom leivorm is de dubbele u-vorm. Bij deze vorm splitst de stam zich op in twee takken die eerst horizontaal gaan en daarna nog een klein stukje omhoog. Daarna splitsen ze zich weer op in twee takken. Hierdoor krijg je de unieke vorm van twee keer een u. Deze appelbomen blijven over het algemeen klein, daarom passen ze in vrijwel elke tuin.

Appelbomen kolomvormig

Tot slot de kolomvormige appelbomen. Deze bomen zijn zo geknipt om smal van vorm te blijven. Perfect als je wel een appelboom wilt maar niet over veel ruimte beschikt. Ook staan ze erg mooi in een lange rij en zijn daarnaast ook praktisch in een boomgaard omdat ze weinig ruimte innemen.
Wil je meer weten over de appelboom? Lees dan de blog: Een appelboom kopen, waar let je op?

Een appelboom kopen bij Bomendael

Heb je een keuze kunnen maken? De mooiste vormen appelbomen bestel je gemakkelijk via onze webshop. Wil je meer weten over onze producten of wil je advies? Neem gerust contact met ons op, onze experts voorzien je graag van een passend advies.

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein