Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij

Alles wat je moet weten over notenbomen snoeien

Wil jij graag een of meerdere notenbomen in de tuin planten? Dat is absoluut aan te raden, want notenbomen zien er prachtig uit en er groeien overheerlijke noten aan. Notenbomen snoeien wordt een stuk makkelijker na het lezen van deze blog. Je plukt er dus letterlijk en figuurlijk de vruchten van. Onder de notenbomen heb je de keuze uit verschillende mooie soorten zoals de Juglans Regia Notenboom, de Japanse Notenboom en de Walnootboom (Perzische Walnoot). Walnotenbomen of okkernootbomen staan er ook om bekend dat ze muggen en vliegen verjagen en worden daarom al honderden jaren in de buurt van boerderijen geplant. Maar notenbomen zijn natuurlijk vooral leuk omdat de noten lekker zijn om op te eten of om te verwerken in allerlei gerechten.

Heb jij een notenboom in de tuin staan of ben je van plan om er binnenkort een aan te planten? Dan wil je daar natuurlijk zo goed mogelijk voor zorgen. Wil je weten hoe? Lees snel verder en ontdek hoe je notenbomen het beste kunt snoeien. 

Hoe kun je notenbomen snoeien? 

Notenbomen zijn prachtige bomen met een karakteristieke vorm die groot en oud kunnen worden. De takken groeien namelijk breed uit en vormen een mooie kroon. Als de boom te groot wordt, dan kun je een notenboom snoeien:

Zorg voordat je begint voor de juiste gereedschappen zoals een scherpe snoeischaar en een takkenzaag;

Bij notenbomen komt al vroeg in de winter de sapstroom op gang. Om te voorkomen dat de boom gaat bloeden, kun je de notenboom in dit seizoen beter niet snoeien;

Snoei pas in het vroege voorjaar – in de maand maart – de dode punten uit de takken;

Knip alleen de dode punten weg en laat aan iedere tak wel een stukje dood hout zitten. Dit ‘kapstokje’ dient om indroging van de ogen van de tak te voorkomen;  

Wordt je notenboom toch te groot? Snoei de boom dan midden in de zomer in de maanden juni en juli als de boom vol in het blad zit, want de wonden kunnen nu niet gaan bloeden en overgroeien meteen;  

Spaar de takken van de notenboom waar de jonge noten aangroeien; 

Stel het snoeien niet later uit dan in de maand augustus;

Bij een jonge boom kun je de takken wegsnoeien die elkaar kruisen en later kans kunnen geven op schuurplekken.

Wanneer kun je notenbomen snoeien? 

Het snoeien van de notenboom beperkt zich tot het verwijderen van kruisend, dood of ziek of hout en eventueel correcties die nodig zijn om een mooie kroonopbouw te krijgen. Wil je weten wanneer je een notenboom kunt snoeien? Dat kun je het beste doen in de periode tussen juni en eind oktober wanneer de boom vol in het blad staat. Als je dit buiten deze periode doet, ontstaat het risico dat de boom doodbloedt. Ook maakt de notenboom na drastisch snoeien op overjarig hout geen nieuwe uitlopers en knoppen meer aan. Na drastisch snoeien wordt met name de walnotenboom gevoeliger voor nachtvorst.

Op tijd snoeien

Staat er een walnotenboom in jouw tuin? In oktober zijn de meeste walnoten eraf gevallen en ook met het blad gaat het dan heel snel, want van de ene op de andere dag valt dat er vanaf. Als er alleen nog kale takken over zijn, moet je de walnotenboom snoeien. Daar kun je beter niet te lang mee wachten, omdat ook deze soort gaat bloeden. Er gaat dan veel energie van de notenboom verloren, de sapstroom raakt ontregeld en er kunnen dode takken komen. Dit alles maakt dat je het volgende jaar een kleinere oogst hebt. Als je nog voor de winter snoeit, zullen de wonden nog netjes afgrendelen. De natuur zorgt er met een chemische reactie zelf voor dat er geen parasieten, schimmels en andere indringers in kunnen. Je kunt de takken die te ver uitsteken uit de boom snoeien. 

Japanse notenboom snoeien

Zoals gezegd, zijn er over de hele wereld tal van soorten notenbomen. Ook de Japanse Notenboom – ofwel Ginkgo Biloba – is een prachtige soort waarvan de oorsprong in China ligt. De Japanse Notenboom is eenvoudig te onderhouden. Snoeien is alleen nodig om takken die te stijl groeien weg te halen. Jonge Ginkgo Biloba’s kun je het beste snoeien in de eerste jaren, om de kroon een mooie vorm te geven. Dit noem je opkronen. 

Welke gereedschappen heb je nodig bij het snoeien van een notenboom?

Als er bij het snoeien wonden ontstaan die open blijven, kun je sigaren- of houtas gebruiken om ze te dichten. Gebruik altijd stevig en scherp gereedschap om problemen te voorkomen. Aan een snoeischaar alleen heb je niet genoeg om volwassen notenbomen te snoeien. Kies voor een kettingzaag of een boomzaag als het gaat om zware takken. Als je een notenboom drastisch moet snoeien, doe je er ook verstandig aan om er een vakkundige hovenier bij te halen.

 
Wil je ook een mooie notenboom in je tuin? Jouw favoriete soorten bestel je eenvoudig online bij Bomendael. Heb je vragen over notenbomen? Neem gerust contact met ons op, de medewerkers van onze kwekerij helpen je graag!

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein