Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij

Hoe verzorg ik een walnotenboom?

Juglans-regia
Hoe verzorg ik een walnotenboom? 2

Wanneer je je oriënteert op een mooie notenboom om in je tuin te plaatsen, merk je dat er tal van soorten verkrijgbaar zijn. Als je een notenboom wilt kopen, vind je die voornamelijk in de categorie ‘Perzische Walnoot’. Deze boomsoort staat ook bekend als walnotenboom en komt oorspronkelijk uit Centraal-Azië. De Romeinen hebben deze notenbomen van daaruit meegenomen naar Europa en verder verspreid. Een notenboom verzorgen vergt niet veel aandacht. Want hoewel die zijn oorsprong vindt in een warmer klimaat, trotseert deze boom de kou en de regen met gemak. Ook is de notenboom winterhard. 

Ben je enthousiast en wil je een notenboom planten? In dit blog vertellen we je hoe je deze het beste kunt verzorgen.

Een notenboom verzorgen werkt eenvoudig met deze tips:

Plant een notenboom op de juiste manier op een lichte en ruime plek; 

Plaats de boom op kalkrijke en vruchtbare grond die niet zuur is; 

Zorg voor goed ontwaterde grond; 

Zorg ook voor aarde die rijk is aan fosfaat, magnesium en sporenelementen; 

Plaats de notenboom in een plantgat van minstens een meter diep;

Breng een boompaal aan om te voorkomen dat de boom scheef groeit; 

Snoei de boom tussen juni en oktober door dode takken te verwijderen. 

Bloeiperiode van de notenboom

Een notenboom verzorgen is niet moeilijk. Met wat meer achtergrondinformatie kun je ervoor zorgen dat die goed gaat groeien. De bloeiperiode van notenbomen valt voornamelijk in de maanden april en mei. Er verschijnen mannelijke en vrouwelijke katjes aan de boom die niet altijd gelijktijdig bloeien. Het is afhankelijk van de temperatuur welke katjes als eerste in bloei komen te staan. De vruchtbaarheid van de boom wordt hierdoor beïnvloed. De bloei en de vruchtzetting van notenbomen zijn daarom erg onvoorspelbaar.  

Een notenboom planten op de juiste wijze

Een notenboom verzorgen op de goede manier, begint bij het planten van de boom. De walnoot groeit alleen op vruchtbare en kalkrijke grond, die niet zuur mag zijn. Daarnaast dient de grond goed ontwaterd te zijn. Ook moet de grond rijk zijn aan fosfaat, sporenelementen en magnesium. De notenboom heeft veel licht en ruimte nodig. Daarom staat die bij voorkeur solitair of minstens acht meter bij andere bomen uit de buurt. Bij een notenboom planten, is het goed om te weten dat die een breed en diep wortelgestel maakt.

Voor het aanplanten moet het plantgat bij voorkeur minstens een meter diep zijn en losgemaakt tot op het grondwater. In het vroege voorjaar is het de beste tijd om te planten; net voordat de boom begint met groeien. Omdat een notenboom nogal eens scheef kan groeien, kun je bij het planten het beste een boompaal aanbrengen.

Bescherming tegen de vorst

Een punt die niet mag ontbreken bij het verzorgen van een notenboom, is bescherming tegen de vorst. De meeste soorten zijn afkomstig uit windstreken met overwegend warme temperaturen. Ondanks dat doorstaat een notenboom uitstekend de kou en de harde wind van de Nederlandse winters. Wanneer je bij een notenboom kopen rekening houdt met winterhardheid, hoef je je dus amper te bekommeren om vorstbescherming. Eventueel kun je jouw boom in de wintermaanden omkleden met een ademend vliesnet.

Een notenboom snoeien 

Een van de voordelen van het bomenras is dat deze nauwelijks gesnoeid hoeft te worden. Een notenboom snoeien beperkt zich tot het verwijderen van hout dat ziek of dood is. Het is het beste om te snoeien wanneer de boom vol in het blad staat. Dat is tussen juni en eind oktober. Als je buiten deze periode snoeit, ontstaat het risico dat je boom doodbloedt. Na te sterk terugsnoeien op overjarig hout, maakt een notenboom moeilijk nieuwe knoppen en uitlopers. Ook wordt met name de walnoot stukken gevoeliger voor nachtvorst. Dit zijn dus belangrijke punten om te onthouden bij het verzorgen van een notenboom.

Een notenboom kopen bij Bomendael

Wil je een notenboom kopen? Naast de eenvoudige verzorging is het een prachtige boom met mooi blad, die in de herfst smaakvolle walnoten geeft. Niet voor niets zie je notenbomen vaak in parken, langs straten en als speelboom in de tuin. Bestel jouw notenboom in de webshop van Bomendael. Bij vragen kun je contact met ons opnemen.

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein