Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij

Wanneer moet je een appelboom snoeien?

Het is belangrijk voor de groei van jouw appelboom dat je hem snoeit. Door te snoeien houd je de boom gezond, zijn de vruchten beter en heb je er langer plezier van. Bovendien groeit deze boomsoort enorm snel. In deze blog lees je alles waar je op moet letten bij het snoeien van een appelboom, en wanneer je dit het beste kunt doen. Je kunt een appelboom, het beste, twee keer per jaar snoeien. Onder te verdelen in een zomer en wintersnoei.

Zelf snoeien
Wanneer moet je een appelboom snoeien? 2

Wintersnoei

De appelboom verliest over het algemeen zijn blad in het najaar, te beginnen eind oktober. Wanneer de boom tot rust is gekomen kun je beginnen met snoeien. Wij raden hiervoor de maanden december tot en met het einde van februari aan. Let wel op dat je bij koude temperaturen de boom kan beschadigen. Je kunt het beste snoeien wanneer de temperatuur niet onder de vijf graden is en er geen neerslag valt. Bij vochtige periodes is de kans op een infectie aan jouw appelboom groter. 

Zomersnoei

Je kunt ervoor kiezen om in de zomer jouw appelboom nog een keer te snoeien. Het voordeel van de zomersnoei is dat deze lang niet zo uitgebreid is als de wintersnoei. Dit heeft voornamelijk invloed op het produceren van meer appels en de vorm van de boom. Denk eraan dat de takken voldoende licht krijgen, als dit niet het geval is kun je een aantal takken weghalen.

Hoe ga je te werk?

Je hebt een appelboom aangeschaft en hij staat als pronkstuk in jouw tuin. Nu is het tijd om de boom daadwerkelijk te snoeien. Snoei altijd als het droog is buiten en het liefst niet tijdens een vorstperiode. Het is goed om te weten dat een appelboom verschillende takken heeft, onder te verdelen in bloesemhout en waterlot.

Bloesemhout

Bloesemhout herken je aan de kleine takjes met bloemknoppen aan het uiteinde. Deze bloemknoppen staan op de tak zelf. Dit in tegenstelling tot bladknoppen die op de takken liggen. Het is van belang dat je de bloemknoppen niet weg snoeit, omdat dit tenslotte het begin van je appeloogst is. De bladknoppen kun je wel verwijderen. 

Waterlot

Waterlot zijn snelgroeiende, verticaal omhoog staande takken. Het kost de boom veel energie om deze takken te onderhouden, daarom is het goed om deze takken te verwijderen. Het is goed om te bedenken dat aan deze takjes geen vruchten groeien.  

Nu kun je echt aan de slag met een snoeischaar! De vorm bepaalt onder andere hoe mooi de appelboom eruit ziet. Je kunt kiezen voor een bolvorm of piramidevorm. Dit is een kwestie van smaak, dus kijk hierbij goed wat het beste staat in jouw tuin. 

Een boom snoeien kun je tegenwoordig gewoon zelf, zo bespaar je veel geld. Alle tips hoe je een boom het beste zelf kunt snoeien lees je in deze blog. Als je het appelboom snoeien helemaal onder de knie hebt zul je binnen no-time genieten van heerlijke appels!

Een appelboom kopen bij Bomendael

Bekijk ons ruime assortiment fruitbomen en vind de appelboom die bij jou past! Heb je nog vragen over het snoeien van een appelboom of wil je meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op. We helpen je met alle plezier op weg.

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein