Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij

Snoeien van een perzikboom, hoe ga je te werk?

Een perzikboom is een absolute aanrader voor je tuin en dat komt onder meer omdat deze boom een echte schoonheid met prachtige roze bloesems is. Daarnaast is de perzikboom een aanwinst omdat deze fruitboom zowel in het klimaat van tegenwoordig als dat van de toekomst goed gedijt. Dat komt omdat de perzikboom eerst behoefte heeft aan flinke kou en daarna aan warmte. Niet in de laatste plaats is het de moeite waard om een perzikboom te planten vanwege de heerlijk zoete en sappige perziken die eraan groeien. 

Heb jij een of meerdere van deze bomen – die oorspronkelijk uit Noordwest-China komen – in de tuin staan en wil je weten hoe je perzikbomen kunt snoeien? Of ben je van plan om je tuin te verrijken met deze boom die de Latijnse naam Prunus Persica draagt? Lees dan nog even verder, want in deze blog vertellen we je hoe een perzik snoeien in z’n werk gaat.

Waarom moet je perzikbomen snoeien? 

Om de kroon mooi en netjes te maken; 

Om de groei van jonge scheuten te activeren;

Om de tijd van vruchtvorming te verlengen;

Om de perzikboom te verjongen; 

Om de weerstand van de boom tegen vorst en ziekte te verhogen. 

Wanneer mag je perzikbomen snoeien? 

Wil je weten wanneer en hoe je perzikbomen kunt snoeien? Om deze vraag te beantwoorden, is het belangrijk om te vertellen waarvoor het snoeien dient. Het snoeien van een perzikboom zoals de Prunus persica Amsden, is belangrijk om de boom goed te laten groeien en daarnaast zorgt het voor grotere vruchten en een overvloedige oogst. Net zoals onder andere kersenbomen, walnotenbomen en pruimenbomen, behoren perzikbomen tot de categorie van de steenvruchten. Deze fruitbomen mag je van half april tot half september snoeien, met als algemeen geldende regel dat steenvruchtbomen net na de pluk in augustus snoeit. In deze periode heb je veel minder kans op infecties en genezen de wonden sneller. 

Een perzikboom zoals de Prunus persica Peregrine groeit voornamelijk op eenjarig of tweejarig hout. Bij het snoeien van een perzikboom haal je de oudere takken waar geen vruchten meer aan zitten weg. Hetzelfde geldt voor zieke en dode takken. Perzikbomen snoeien dient ook om een goede luchtcirculatie te creëren en veel zonlicht in de boom te krijgen en daarvoor kun je takken wegsnoeien die andere takken kruisen.

Tips voor het snoeien van een perzikboom:

• Kies bij voorkeur een droge, warme dag om de perzik te snoeien, zodat de snoeiwonden zo snel mogelijk kunnen indrogen. Op die manier krijgen ziekten en infecties zo min mogelijk kans. De wond zal binnen een dag of tien genezen zijn, mits het blad nog aan de boom zit; 

• Een perzikboom mag niet te sterk worden gesnoeid en daarom is het belangrijk om met mate te snoeien. Verwijder alleen kruisende takken en als het kan, kun je er het beste voor kiezen om de takken uit te buigen. Dat kan door de jonge, flexibele takken met behulp van touw ietsjes naar beneden te buigen; 

• Het is bij perzikbomen snoeien belangrijk om een open kroon te houden. Daarom kun je de lange, eenjarige takken het beste intact laten om te transformeren tot vruchthout. Je kunt er ook voor kiezen om ze in hun geheel te verwijderen als de perzikboom te groot wordt. Snoei de takken nooit halverwege door omdat daar een te sterke groeireactie op kan komen waardoor de kroon te dicht zal worden; 

• Behandel grote snoeiwonden eventueel met een wondafdekmiddel;

• Werk altijd met scherpe en schone gereedschappen. 

Welke gereedschappen heb je nodig om een perzik te snoeien?

Een goede voorbereiding is het halve werk en met het juiste gereedschap wordt het snoeien van je perzikboom een stuk eenvoudiger, zoals met een takkenschaar met lange hengsels, een snoeischaar met nauwsluitende snijkanten en een tuinzaag. Ook een tuinmes en een schaar met sterke handgreep-ringen en afgeronde lemmet-uiteinden komen goed van pas. Het is verstandig om ervoor te zorgen dat al je gereedschappen goed zijn geslepen, zodat je zowel de dunne als de dikke scheuten goed kunt snoeien. Dunne twijgen kun je bijsnijden met een snoeischaar of een schaar met scherpe bladen zonder kartels aan de randen. Voor zeer dikke takken kun je het beste je zaag gebruiken.
Heb je verder nog vragen over perzikbomen snoeien? Of wil je graag een perzikboom kopen en kun je daar wat tips bij gebruiken? De medewerkers van Bomendael staan voor je klaar om al je vragen te beantwoorden! Neem gerust contact met ons op.

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein