Filteren

Categorieën

Prijs

Zelfbestuivend

Om te eten

Om te koken

Smaak

Perzikbomen

Perziken zijn bomen die vruchten dragen met een harde pit. Daarmee heeft deze plant overeenkomsten met abrikozen, pruimen en kersen, die allemaal tot de steenvruchten behoren. Alle variaties zijn zelfbestuivend, zo kun je een perzikboom planten in een tuin zonder omringende bomen.

Perzikboom
illustratie-vingerafdruk
Perzikbomen Filteren

Resultaten Toont alle 2 resultaten

Sorteren op

Er zijn hoogstam en halfstam vormen leverbaar, afhankelijk van de ruimte en behoefte. Naast de mooie vruchten mag ook zeker de opvallende perzikboom bloesem genoemd worden, die het het voorjaar met prachtig roze bladeren het seizoen op feestelijke wijze zal inluiden.

Korte historie

Oorspronkelijk is de perzik afkomstig uit China. De naam is daarentegen gebaseerd op Perzië, van waaruit deze vruchtbomen Europa hebben bereikt. Ze worden nu met name gekweekt in Iran, door variaties te kweken die overweg kunnen met lagere temperaturen is het ook mogelijk om perzikbomen te planten in een koeler gebied. Met name de inspanningen in de Verenigde Staten hebben ervoor gezorgd dat ook in Nederland grote vruchten kunnen groeien aan deze bomen.

De perzik als vrucht

Het meest opvallende kenmerk van perziken is uiteraard de schil, die over een pluizige ‘vacht’ beschikt. De nectarine heeft niet deze schil, verder zijn deze vruchten hetzelfde. De nectarine betreft een gemuteerde versie van de perzik. De vruchten kunnen worden onderscheiden in wit, geel of rood vruchtvlees. De rassen met wit vruchtvlees hebben in theorie een betere smaak dan de meer donkere variaties, ze zijn wel minder goed te vervoeren.

Vormen perzikboom planten

Er zijn verschillende vormen leverbaar afhankelijk van de tuin en toepassing:

  • Perzikboom hoogstam: Deze vorm is beduidend hoger dan de perzikboom met halfstam. Het bladerdak biedt beschutting tegen de zon, de boom zelf heeft juist behoorlijk wat zon nodig.
  • Perzikboom halfstam: Voor kleinere tuinen zal de halfstam vorm meer geschikt zijn, omdat het een zelfbestuivende boom betreft zijn er geen andere bomen in de omgeving nodig. Zo zullen er ook perziken groeien bij individuele bomen.

Ziekte bij perzikbomen

Er zijn enkele ziekten bij deze bomen waar de eigenaar rekening mee dient te houden. Zo is de perzik kwetsbaar ten opzichte van de krulziekte. Daarnaast komt ook de gomziekte regelmatig voor. Dit kan een resultaat zijn van de krulziekte, of door een overvloed aan vruchten in de boom. Dan zal er vocht uit de stam en takken

Kunnen wij je helpen?

Neem gratis contact met ons op! Direct naar contactpagina