Filteren

Categorieën

Prijs

Bloeikleur

Magnolia

Op zoek naar een boom met mooie bloesem? Dan is de magnolia (beverboom) zeker de goede keuze. Deze boom heeft de grootste bloemen van alle heesters in ons klimaat! De boom is over het algemeen compacter dan de andere soorten en is daarom perfect geschikt in een kleinere tuin. De Magnolia ‘Galaxy’ is hier een mooi voorbeeld van. Deze struik is resistent tegen de meeste ziektes en plagen, dit houdt in dat je niet veel hoeft te doen om de boom gezond te houden.

magnolia beverboom meerstammig
illustratie-vingerafdruk
Magnolia Filteren

Resultaten Toont alle 5 resultaten

Sorteren op

De Beverboom, ook wel bekend als de Magnolia Grandiflora, is een boomsoort uit de tulpenboomfamilie. Deze boom is afkomstig uit de zuidoostelijke staten van de Verenigde Staten. In Zuid-Europa zie je de Magnolia vaak aangeplant in parken en als laanboom. De Magnolia valt onder de Heesters. De boom draagt de grootste bloemen van alle heesters die in ons klimaat bloeien! De Magnolia wordt ook vaak als voorbode van de lente gezien. Dit omdat sommige soorten al in maart bloeien. De bloemen van de boom kunnen tot wel 40 centimeter groot worden. 

De verschillende soorten Magnolia’s 

Bij Bomendael vindt u verschillende beverbomen. De Magnolia Soulangeana, de Magnolia loebneri ‘Merill’, de Magnolia loebneri ‘Leonard Messel’, de Magnolia Heaven Scent en de Magnolia Galaxy. De bloemen van deze bomen zijn bloeien allemaal even mooi in de lente. Vrijwel allemaal hebben ze prachtige roze, stervormige bloemen vanaf ongeveer april. Behalve de Magnolia loebneri ‘Merill’, deze draagt witkleurige bloemen. 

Magnolia Galaxy

Een langzaam groeiende boom is de Magnolia Galaxy, dat maakt hem zeer geschikt voor een kleinere tuin. De bloesemboom groeit in een vrij smalle vorm. De bloemen van de Magnolia zijn rood paars van kleur en hebben een licht aromatische geur. Heerlijk wanneer je in de lente van de eerste zonnestralen kunt genieten! Let bij deze boom op dat er voldoende vocht in de bodem zit.

Magnolia Galaxy

Magnolia Heaven Scent

De volgende in het rijtje is de Magnolia Heaven Scent, in tegenstelling tot de Magnolia Galaxy groeit deze boom breed uit. Ook deze boom heeft prachtige bloemen met een roze buitenzijde en een lichtroze binnenzijde. In de winter zullen de bladeren uitvallen. Plant de boom het liefst in de zon of halfschaduw, voor de mooiste uitkomst.

Magnolia Heaven Scent

Magnolia loebneri ‘Leonard Messel’

Het unieke aan de Magnolia loebneri ‘Leonard Messel’ is de mooie kroon die een beetje open staat. De bloei zal plaatsvinden voordat de bladeren groeien, de zachtroze bloemen met witte binnenzijde krijgen gaandeweg een andere vorm. Van kelkvormig naar een stervorm, zal een plaatje voor het oog zijn! Ook voor deze boom geldt een vochtige grond, het liefst in de zon en op een beschutte plek.

Magnolia loeb. 'Leonard Messel'

Magnolia loebneri ‘Merill’

Voor een kleinere tuin is de Magnolia loebneri ‘Merill’ de perfect geschikte kandidaat. Eerst bloeien de witte bloemen met aan de buitenzijde een streep die roze is. Het voordeel van deze boom is dat ze in, tegenstelling tot andere planten, minder gevoelig is voor nachtvorst. Kenmerkend is de heerlijke geur die door de prachtige bloemen verspreid wordt.

Magnolia loebneri 'Merill'

Magnolia Soulangeana

Tot slot, de Magnolia Soulangeana een struik die kan uitgroeien tot een meerstammige boom. Voor deze boom maak je zeker een plek vrij in jouw tuin, de boom kan namelijk een uitzonderlijke soort onder de Magnolia’s. De kleur van de bloemen variëren van wit tot roze, ze hebben dezelfde vorm als tulpen. En de wortels zullen ook aan de oppervlakte te zien zijn. Een prachtig aanzicht om te aanschouwen.

De bloeitijd van de Magnolia

Vrij vroeg in het voorjaar vult de Magnolia zich rijkelijk met de mooiste wit roze bloemen. Deze beverboom kan het beste geplant worden in de lente. Deze boom heeft de grootste bloemen van alle heesters in ons klimaat, ze kunnen tot 40 centimeter groot worden. In de herfst verkleuren de groene bladeren in warme tinten, waarna zij deze verliest in de winter.

Om de bloei te stimuleren kun je de boom in het voorjaar bemesten met zelfgemaakte compost of tuinturf. De Magnolia houdt van een zure bodem. Verder groeit deze het beste op een plek waar veel zon komt of een plek met halfschaduw. Het liefst uit de wind op een beschutte plek. Zodra de boom geplant is is het voor jou alleen nog een kwestie van genieten van de heerlijke geur die de Magnolia verspreidt!

Beverboom beschermen tegen de vorst

Doordat deze boom erg vroeg in het jaar bloeit, zijn de knoppen gevoelig voor de vorst. Het is belangrijk dat je de knoppen beschermt tegen de late vorst. Dit doe je door bijvoorbeeld een vliesdoek om de struik te binden, deze stof ademt en zorgt er voor dat de struik genoeg zuurstof krijgt. Je kunt ook kiezen voor en natuurlijke bescherming, strooi een flinke laag houtsnippers rondom de wortels van de boom. Een andere optie is om in plaats van houtsnippers, bladeren hiervoor te gebruiken. Het laten liggen van de bladeren zorgt bovendien ook voor en voedingsrijke bodem.

Daarnaast heeft de Magnolia gevoelige wortels, hier moet je opletten als je aan het schoffelen bent of met het verplanten van de boom. Om te voorkomen dat de wortels gaan rotten is het belangrijk dat de boom geplant wordt in grond dat voldoende water door laat.

Het verzorgen van de Beverboom

De Magnolia’s (beverbomen) die Bomendael verkoopt, zijn bladverliezende bomen. Deze bomen bloeien vroeg in het voorjaar, krijgen daarna mooie groene bladeren die verkleuren in de herfst. De Magnolia zal deze bladeren vervolgens verliezen. 

De beverboom staat graag in de zon of eventueel in halfschaduw. Hij moet beschut staan voor koude wint. Het is belangrijk dat de grond humusrijk en zuur is en normaal tot vochtig. De Magnolia kan niet goed tegen kalk en houdt van mulch rond de stam als bescherming tegen de vorst en om vocht vast te houden. 

Je vraagt je waarschijnlijk af hoe je de Magnolia kunt snoeien om de boom optimaal te laten groeien. Daarom verbaast het je misschien dat het eigenlijk niet nodig is om een Magnolia boom te snoeien. De boom groeit het beste als je het snoeien achterwege laat. Alleen als het echt nodig is, is het verstandig om de Magnolia te snoeien, bijvoorbeeld als je boom of struik te groot wordt.

In welke stappen kun je de Magnolia snoeien?

Het snoeien van de Magnolia is bijna nooit nodig, maar als er dode takken in de boom zitten of als er ‘s zomers veel lange dunne takken in de boom of struik groeien, kun je de Magnolia boom met behulp van dit stappenplan snoeien:

1. Ga bij jouw Magnolia op zoek naar dode takken en snoei ze weg. Je kunt hiervoor het beste een takkenschaar gebruiken bij dikke takken en bij dunnere takken volstaat een snoeischaar;

2. Haal de kruisende takken weg. Takken die elkaar kruisen, zorgen dat het hart van de boom minder zonlicht vangt en dat heeft de Magnolia wel nodig om goed te kunnen groeien;

3. Snoei takken die op rare plekken groeien weg. Het kan bij de Magnolia wel eens voorkomen dat takken op aparte plekken of op rare manieren groeien, bijvoorbeeld onderaan de stam. Om een mooie vorm te bewaren, kun je die het beste wegsnoeien;

4. Onthoud goed dat je een magnolia niet te veel moet snoeien, want dat kan zorgen voor veel dunne takjes die de vorm van de boom niet ten goede komen.

In vorm snoeien

Het is goed om te weten dat hoe meer je een Magnolia gaat snoeien, hoe meer uitlopers de boom zal krijgen. In het bijzonder als je een Magnolia boom sterk terug snoeit, stimuleer je daarmee de groei van verticale scheuten die vooral in het hart van de boom groeien. Deze scheuten worden ook wel waterloten genoemd en bederven de mooie vorm van je boom of struik. Je kunt ervoor kiezen om je Magnolia te snoeien als je de vorm niet zo mooi vindt omdat takken elkaar kruisen, takken slecht zijn geplaatst of er veel lage takken zijn. De Magnolia bestaat met name uit zacht hout en het snoeien van de boom verhoogt de kans op rottend hout. Het snoeien van deze bomen en struiken is dus niet goed voor de gezondheid van de Magnolia. Bedenk van tevoren dus goed of het echt nodig is.

Wanneer en hoe kun je de Magnolia snoeien?

Het belangrijkste dat je moet weten, is dat je de Magnolia niet mag snoeien wanneer het herfst is. De nieuwe knoppen verschijnen al rond de maanden september en oktober aan de boom. Als je in het najaar de snoeischaar in de takken van de Magnolia zou zetten, knip je de knoppen weg en dat is zonde want dan kun je in de Magnolia bloeitijd niet van de weelderige bloemen genieten. De eerste bloemen openen zich meestal in maart. In de maand mei, net na de bloeitijd, is het het beste moment om de Magnolia boom te snoeien. Doe dat dus alleen als het echt nodig is. Je kunt daarbij het beste een takkenschaar gebruiken. Heb je een kleinere struik, dan kun je ook een goede snoeischaar gebruiken als de takken nog niet zo dik zijn.

Magnolia in de zomer snoeien

We geven je ook graag een klein stappenplan voor de zomersnoei van de Magnolia. In de zomermaanden kunnen er lange, dunne takken vanaf dikkere takken groeien. Deze takken kunnen zelfs een meter per jaar groeien en mag je helemaal wegsnoeien. Ga bij de Magnolia boom of struik op zoek naar takken met schuurschade. Deze takken kun je herkennen aan schuurplekken, die erop zitten omdat ze tegen andere takken aan groeien. Om infecties aan je Magnolia te voorkomen, is het belangrijk om deze takken weg te snoeien.

Een Magnolia van boomkwekerij Bomendael 

Je bestelt de Magnolia gemakkelijk via onze webshop. U kunt kiezen voor onze aanplant service, dan komen wij de boom bij u thuis planten. Wanneer u het aanplantpakket bij ons aanschaft, krijgt u daarbij 2 boompalen, boomband, boomband spijkers en 60 Liter bemeste aanplantgrond. Meer weten over onze producten of wil je advies op maat? Neem dan geheel vrijblijvend contact op met onze klantenservice

 

Kunnen wij je helpen?

Neem gratis contact met ons op! Direct naar contactpagina