Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij

Een zomertuin: zorg voor schaduw en koelte met bomen

In eigen tuin kun je heerlijk van de zomer genieten. Met een paar aanpassingen tover je je tuin om tot een ware zomertuin. In de zomer is het belangrijk dat je je tuin koel houdt, zodat je er optimaal van kunt genieten. Dat doe je door je tuin groener te maken. Bomen, struiken en andere begroeiing zorgen niet alleen voor meer schaduw, maar kunnen ook de temperatuur aangenaam houden. Hoe maak je je tuin helemaal zomerproof? Met bomen, natuurlijk!

Vakantie in eigen zomertuin

Niets is mooier dan een schitterende bloesemboom in je tuin, maar bomen brengen meer dan alleen schoonheid naar je tuin. Ze zijn een natuurlijke bron van schaduw en zorgen daarnaast ook actief voor verkoeling. Ze kunnen dus niet ontbreken in elke zomertuin. Vooral in de stad of sterk bebouwde gebieden, waar de warmte aardig tussen de gebouwen kan blijven hangen, kunnen ze ervoor zorgen dat de temperatuur aangenaam blijft. Zomerbloeiende bomen brengen daarnaast ook insecten en vogels naar je tuin, waar je dan weer van kunt genieten. 

Een koele zomertuin

Ook in Nederland de temperatuur in de zomer tegenwoordig behoorlijk oplopen. Daardoor doe je er goed aan voor extra schaduw en verkoeling te zorgen in je zomertuin. Bomen zijn een natuurlijke manier om hiervoor te zorgen. Een boom kan op twee verschillende manieren verkoeling bieden: actief en passief. Het passieve koelvermogen zit hem erin dat een boom met zijn bladerdak schaduw biedt. Daardoor is de grond onder de boom koeler dan grond waar de zon direct op kan schijnen. Heerlijk wanneer je in de hetere uren toch graag buiten wilt zitten. Aan fruitbomen groeien in de zomer daarnaast ook nog overheerlijke vruchten. Kies bijvoorbeeld voor een perzikboom. Deze boom doet het ook goed in een pot, omdat hij op die manier de koele winter goed kan doorstaan. 

Actieve verkoeling

Door verdamping zorgt een boom ook actief voor verkoeling in je zomertuin. Verdamping kost namelijk energie, die bomen uit zonlicht en de lucht om zich heen halen. Wanneer er geen bomen zijn, wordt die energie omgezet in warmte. Op die manier halen ze actief warmte uit de lucht. Niet elke boom verkoelt evenveel: in de regel zorgen grote bladeren voor de meeste verdamping. Ook zorgen grotere bomen doorgaans voor meer verdamping én meer schaduw. Grote exemplaren kunnen op die manier de lucht zo’n 2 à 3 graden actief verkoelen. Tel daar de passieve verkoeling bij op, en een grote boom zoals de plantaan kan ervoor zorgen dat de gevoelstemperatuur in je tuin aangenaam daalt bij heet weer.

Welke bomen bloeien in de zomer?

  • Fluweelboom.
  • Chinese vernisboom.
  • Bolcapalta.
  • Trompetboom.

De meeste bomen bloeien in het voorjaar, waardoor de keuze wat betreft zomerbloeiers vrij beperkt blijft. Gelukkig bloeien er ook een hoop struiken en heesters in de zomer, bijvoorbeeld:

  • Hortensia’s.
  • Rozenstruiken.
  • Vlinderstruiken.
  • Ligusters.
  • Hibiscus.

De mooiste zomerbloeiers voor je zomertuin

Zomer in je tuin vieren onder een bloeiende boom is dus zeker mogelijk. Daarmee vier je nog sfeervoller vakantie in eigen tuin. Kies bijvoorbeeld voor een Koelreuteria Paniculata, of blazenboom, voor in je zomertuin. Dit is een soort die redelijk onbekend is, maar daardoor niet minder mooi. Het is een langzaam groeiende boom waarvan het blad in de herfst langzaam geel zal kleuren. In juli en augustus staat de blazenboom vol prachtige lichtgele bloemen, die zich later zullen vormen tot lampionachtige vruchten. Deze boom doet het in de zomertuin het best in de zon of halfschaduw.

De fluweelboom brengt zomer naar je tuin

Ook de fluweelboom, of azijnboom, is een juweel voor elke zomertuin. Door de grillige groeivorm van deze boom heeft hij wel iets weg van een grote struik. Hij bloeit in juni en juli met mooie pluimen, waar zich later vruchten aan zullen vormen. Die zijn prachtig rood en fluweelzacht, waar de boom zijn Nederlandse naam aan dankt. Waar je bij een fluweelboom wel op moet letten, is dat deze soort worteluitlopers vormt. Hierdoor kan hij gaan woekeren.

Bloeiende struiken

Heb je weinig zomerbloeiende bomen in de tuin, dan kunnen struiken een hoop goedmaken. Hortensia’s en vlinderstruiken bloeien in juli en blijven lang in bloei staan. Ze lokken allerlei nuttige en leuke insecten naar je zomertuin. Daarnaast geven ze kleur aan de tuin. Ze doen het bijvoorbeeld goed in een border. Ook de liguster bloeit in de zomer, namelijk van mei tot juli. Na de bloei geeft de liguster kleine zwarte besjes, waar vogels dan weer van genieten. Je kent ligusters misschien als een haagstruik, maar ook op zichzelf staand doen ze het prachtig in een zomertuin.

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein