Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij

Een boom in pot voor op je balkon of terras

Ben je dol op tuinieren en op een groene omgeving maar beschik je niet over een tuin, bijvoorbeeld omdat je in een flat of appartement woont? Of woon je in een binnenstad en heb je een kleine (patio)tuin? Dan hebben we goed nieuws voor je. Want als je jouw dakterras, balkon of compacte terras wilt aankleden met een of meerdere bomen, bestaan daarvoor veel mooie mogelijkheden. Als je op zoek gaat naar bomen voor je balkon of terras, kun je kiezen voor een boom in pot. Die zal een stuk kleiner blijven dan een boom die in de volle grond staat. Reuze praktisch dus en leuk voor de aankleding. 

In dit blog lichten we kleine bomen voor op het terras of op het balkon voor je uit. Ook geven we je tips om jouw favoriete boom in pot zolang mogelijk gezond en mooi te houden. Een boompje op het balkon houdt het vaak prima uit in een pot, maar heeft wel wat extra zorg nodig omdat die het liefste in de volle grond zou staan. Lees snel verder en ontdek met welke prachtige bomen jij jouw balkon of terras kunt aankleden. 

Welke bomen zijn geschikt voor op het balkon of op het terras? 

Malus domestica RedLane (appelboom);

Prunus Avium (kersenboom)

Amelanchier Lamarckii (Krentenboompje)

Cydonia oblonga Vranja (Kweepeer);

Mespilus Germanica (Mispel)

Zuil-fruitboom

Onder de bomen die geschikt zijn voor op het balkon of het terras zijn onder meer fruitbomen ontzettend populair. Dat is natuurlijk niet verwonderlijk, want ze zien er mooi uit en in de lente verschijnen er beeldschone bloesem aan de takken. Als deze kleine bloemetjes zijn uitgebloeid, groeien er uiteindelijk heerlijke vruchten aan de fruitboom. Lekker om op te eten of om te verwerken in de lekkerste taarten, toetjes en salades. Een leuke boom voor het balkon onder de appelbomen is de Malus d. Green Sensation. Vanwege de opgaande vorm behoort deze soort tot de zuil-fruitbomen. Deze vorm appelboom die het ook uitstekend doet als boom in een pot, heeft takken die niet ver uitgroeien en de appels blijven dicht op de boomstam. 

Snoeien is bij deze boom voor op het balkon bijna nooit nodig en dat is een prettige bijkomstigheid. De Malus d. Green Sensation ontwikkelt zich optimaal als hij op het balkon of op het terras in de volle zon staat, maar in de lichte schaduw doet deze boom in pot het ook prima.

Kolomfruit green sensation
Een boom in pot voor op je balkon of terras 7

Mooie vruchten 

Een andere fruitboom die uitermate geschikt is voor op het balkon of op een klein terras is de kersenboom. De Prunus avium Kordia doet het prima als boom in pot en geeft halverwege juli heerlijke zoete kersen. De boom is een lust voor het oog omdat de vruchten groot en als een hart zijn gevormd. Dit ras is een zelfbestuivende kers en dat betekent dat er geen andere kersenbomen in de buurt hoeven te zijn om er vruchten aan te laten groeien. In het najaar krijgt het blad van deze kersenboom prachtige oranje, rode en gele tinten.

Decoratieve waarde

Omdat de Amelanchier Lamarkii – ofwel het Krentenboompje – een vrij kleine boom is, doet die het ook uitstekend als boompje op het balkon. Je kunt het krentenboompje het beste in de zon of in de halfschaduw plaatsen. De vruchten met blauwe en roze kleuren zijn mooi om te zien en ze smaken heerlijk. Deze boom voor op het balkon of het terras heeft dankzij de bladeren, takken, vruchten, bloemen en de verkleuring in de herfst, een grote decoratieve waarde.

Meerstammigen-Krentenstruik-Amelanchier lamarkii
Een boom in pot voor op je balkon of terras 8

Heerlijk geurende bloemen 

Ook de Cydonia oblonga Vranja Kweepeer is verkrijgbaar als boom in pot. Dit is een prachtige soort onder de kleine bomen voor op het terras met een beperkte afmeting. De boom heeft een opgaande vorm en een bossige structuur. De Kweepeer bloeit in mei en juni en er groeien wit-roze en witte bloemen aan dit mooie boompje voor op het balkon die heerlijk ruiken. Het leuke aan de peren is dat je er jam van kunt maken. De Cydonia oblonga Vranja is een winterharde, sterke boom die geen last heeft van luchtvervuiling. Daarom is de Kweepeer ook geschikt voor dakterrassen en balkons in de stad.

Cydonia oblonga Laagstam leivorm 50cm
Een boom in pot voor op je balkon of terras 9

Grote donkergroene bladeren 

De Mispel bloeit in mei en heeft schitterende witte bloemen met een soms lichtroze tint. Ook deze boom in pot heeft mooie, grote vruchten van tussen de twee en vier centimeter groot. Na fermentatie kun je ze opeten. De Mispel is verkrijgbaar in het formaat van een flinke struik, maar ook als klein boompje voor op het balkon of op een compact terras. Het langwerpige blad heeft een omgekeerde ei-vorm met een lengte tussen vijf en twaalf centimeter en heeft een fraaie donkergroene kleur.

Hoe verzorg je een boom in pot? 

Als je de onderstaande stappen volgt, creëer je een aangename omgeving voor je boom en zorg je ervoor dat die optimaal kan groeien:

Zorg voor een grote, winterharde pot waarin de wortels de ruimte hebben om te groeien en leg onderin de pot korrels voor de afwatering;

Gebruik in de pot een mengsel van potgrond en compost; 

Begin na zes weken met het bemesten van de boom; 

Geef de boom regelmatig water; 

Voeg in de lente en de zomer een beetje gedroogde koemest toe;

Zorg ervoor dat je de boom op het juiste moment snoeit
Ben je enthousiast en kun je niet langer wachten om een boom in pot voor jouw balkon of (dak)terras te kopen? Kies jouw favoriete soort uit het assortiment in de webshop van Bomendael! Heb je vragen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij adviseren je graag!

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein