Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij

Een boom in een pot plaatsen, waar moet je op letten?

Bomen water geven
Een boom in een pot plaatsen, waar moet je op letten? 2

Heb je een kleine tuin, of woon je op drie hoog en heb je wel behoefte aan een boom? Dan is de oplossing simpel! Een kleine boom kan namelijk makkelijk geplaatst worden in een pot. Maar een boom kan ook prachtig in een pot staan in een grotere tuin. In deze blog geven we je tips waar je op moet letten.

Kleine boomsoorten zijn het beste geschikt voor een pot, maar bomen die doorgaans groter uitgroeien kunnen ook in een pot gekweekt worden. Wanneer je de boom regelmatig snoeit beperk je de groei en houdt je een smalle vorm. Bovendien groeien de wortels minder hard in een pot omdat ze minder ruimte hebben.

Hier moet je op letten

Wanneer je besluit om een boom in een pot te plaatsen, is het belangrijk dat je rekening houdt met een aantal zaken.

  • Zorg ervoor dat het water goed kan weglopen, dit kun je deels doen door een pot aan te schaffen waar al gaten in zitten en anders kun je gemakkelijk zelf gaten in een pot boren. 
  • Let op de grootte van de pot, afhankelijk van de boom waarvoor je kiest en de bijbehorende grootte, kies je de juiste maat pot. Het is belangrijk om rekening te houden met de groei van de boom. Ga dus voor een pot die minimaal 20% groter is dan de kluit.
  • Verder is het gebruikelijk dat je de boom regelmatig water geeft zodat de aarde niet uitdroogt. 
  • Je kunt ervoor kiezen om de boom te bemesten om de groei te stimuleren. Het eerste moment is na zes weken. Bemest rond de twee tot drie keer per jaar.
  • Gebruik bij het planten van de boom in een pot een combinatie van ⅔ potgrond en ⅓ compost.
  • In de winter kan de pot kapot vriezen. Om dit te voorkomen kun je de pot in een schuur of plantenkas bewaren. Beschik je niet over deze mogelijkheden, verplaats de pot dan op een verhoging zodat deze niet vastvriest aan de grond.

Boomsoorten die geschikt zijn voor in een pot

In onze kwekerij vind je een tal van mogelijkheden die geschikt zijn voor in een kleinere tuin of in een pot. We hebben er drie voor je uitgelicht:

Acer palmatum

Acer palmatum ook wel bekend als de Japanse Esdoorn zijn meerstammige bomen. Deze boom valt ook wel onder de struiken. Het is een langzaam groeiende soort waardoor je de Japanse Esdoorn gemakkelijk in een pot kan planten. Verkrijgbaar in diverse varianten.

Amelanchier lamarkii

De Amelanchier lamarkii is een vrij kleine boom die ook wel krentenboompje wordt genoemd. In het voorjaar zullen de eetbare roze met blauwe vruchten elk balkon of terras vrolijk kleuren. Plaats de boom in de zon of halfschaduw voor de meest optimale groei. 

Sierappel

Bij Bomendael verkopen we twee soorten sierappelbomen. De Malus ‘Evereste’ en de Malus ‘Red Sentinel’. Voor een decoratieve boom zit je bij de sierappel goed. Je kunt de boom in een smalle vorm snoeien door zijtakken weg te knippen. De witte bloemen met een zacht roze knop zijn kenmerkend voor deze boom, gevolgd door de oranje of rode sierappeltjes.

Een kleinere boom bestellen bij Bomendael

Naast de genoemde bomen, zijn er nog tal van andere opties voor een boom die geschikt zijn voor in een pot. Benieuwd geworden? Neem een kijkje op onze website en bestel de boom gemakkelijk online op onze webshop. Heb je nog vragen? Neem gerust contact met ons op, onze experts helpen je graag.

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein