Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij

De top 10 van mooiste bomen voor een moderne tuin

Wil je een moderne tuin creëren die wordt gekenmerkt door een minimalistische indeling, repeterende patronen en strakke contouren? Een strakke tuin is meteen op z’n best als je de kunst van het weglaten toepast en ervoor kiest om niet te veel bomen en planten te plaatsen. Je kunt het beste vooraf bepalen hoeveel bomen je wilt aanplanten in je moderne tuin. Wil je in je strakke tuin een aangenaam gevoel van privacy creëren? Dan zijn zogenaamde vormbomen een goede keuze. Vormbomen zijn verkrijgbaar in verschillende vormen zoals  cilinderbomen, dakbomen en piramidebomen en zijn een aanwinst voor iedere moderne tuin. 

Door hun natuurlijke uitstraling zijn ook meerstammige bomen geschikt voor de moderne tuin. Deze zorgen voor een mooi contrast met de vaak strakke lijnen in het tuinontwerp. Ben je benieuwd welke bomen je het beste kunt aanplanten in een moderne tuin? In deze blog zetten we tien bomen voor de strakke tuin voor je op een rij. 

Welke bomen zijn geschikt voor moderne tuinen? Dit is de top 10:

  1. Betula Utilis Doorenbos (Himalayaberk);
  2. Amelanchier Lamarckii (krentenboompje); 
  3. Gleditsia triac Skyline (Valse Christusdoorn); 
  4. Quercus Palustris (Moeraseik); 
  5. Liquidambar Styraciflua (Amberboom);
  6. Acer Palmatum Garnet; 
  7. Parrotia Persica (Perzisch ijzerhout); 
  8. Liquidambar styr. ‘Worplesdon’ lei-Amberboom; 
  9. Quercus Ilex (Steeneik); 
  10. Malus Red Sentinel sierappelboom. 

Kroon met een regelmatige vorm 

De Himalayaberk ofwel de Betula Utilis ‘Doorenbos’ is een meerstammige boom die mooi in het oog springt met zijn opvallende witte stam en die een beetje zal afbladderen wanneer die een paar jaar oud is. De bast van deze boom – die zich perfect leent voor de moderne tuin – heeft een meer donkere kleur en de kroon van de Himalayaberk heeft een regelmatige vorm. Vooral in de wintermaanden is het een schitterende boom om te zien. De bladeren hebben een grove tandstructuur, zijn glanzend groen in de zomer en goudgeel in de herfst.

Meerstammigen-Himalayaberk-Betula utilus 'Doorenbos'-4
De top 10 van mooiste bomen voor een moderne tuin 10

Mooie takkenstructuur 

De Amelanchier Lamarckii staat ook wel bekend als Krentenboompje en is een vrij kleine boom die prachtig tot z’n recht komt in een strakke tuin. Deze meerstammige boom groeit in eerste instantie redelijk smal en vormt later een brede kroon. In de winter verschijnt er een mooie structuur met takken die een opvallende grijze kleur hebben, doordat er een fijne vertakking ontstaat. Zonder al het invallende licht te filteren, breekt de structuur van de bladeren het zonlicht. De Amelanchier Lamarkii leent zich goed voor zowel de grote moderne tuin als de kleinere strakke tuin.

Meerstammigen-Krentenstruik-Amelanchier lamarkii
De top 10 van mooiste bomen voor een moderne tuin 11

Opvallende verschijning

De Gleditsia triac Skyline ofwel Valse Christusdoorn, is met een kroon die iets wegheeft van een piramide een opvallende verschijning. Opvallend is dat de takken geen doorns hebben en de grijsgekleurde stam een fijne structuur met groeven heeft. Het blad is groot van formaat en de kleuren van de takken variëren van roodbruin tot olijfbruin. Ze lopen pas laat uit en zullen in het najaar geel kleuren. Als de bloei van deze mooie variant onder de bomen voor de moderne tuin is uitgebloeid, vormen zich enkele decoratieve peulen aan de Valse Christusdoorn.

Gleditsia triac. 'Skyline' Multistam 450-500 (2)
De top 10 van mooiste bomen voor een moderne tuin 12

Natuurlijke overkapping 

De Moeraseik (Quercus Palustris) is met name populair om natuurlijke overkappingen te creëren. Dat komt doordat deze boom voor de moderne tuin een relatief snelle groei doormaakt, waarbij de takken horizontaal groeien en de stam recht is. De bladeren hebben verschillende vormen die variëren van eirond tot ovaal, de lobben zijn grof van structuur en de lengte van het blad ligt tussen de zeven en de vijftien centimeter.

 

Moeraseik-Quercus palustris
De top 10 van mooiste bomen voor een moderne tuin 13

Boom met karakter 

In de volksmond wordt de Liquidambar Styraciflua meestal Amberboom genoemd. Als ze jong zijn, zijn de twijgen geelgroen van kleur en kleuren ze roodbruin. Wanneer de takken ouder worden, ontstaan er dikke delen met kurk die deze prachtige boom voor de strakke tuin veel karakter geven. De stam die eerst glad is en een grijze kleur heeft, ontwikkelt later diepe groeven.

Lei-amberboom-Liquidambar styr. 'Worplesdon'
De top 10 van mooiste bomen voor een moderne tuin 14

Langzame groei 

De takken van de Acer Palmatum Garnet (Japanse Esdoorn) liggen dicht op elkaar en groeien breed uit. De heester blijft vrij laag en dat geeft iedere moderne tuin een kenmerkende twist. De bladeren zijn eerst vuurrood van kleur en verkleuren later naar donker-paarsrood. Daarom geven de bladeren in de loop van het jaar veel variatie. De Japanse Esdoorn groeit langzaam en is ook geschikt voor de kleinere strakke tuin.

Acer palmatum 'Garnet'
De top 10 van mooiste bomen voor een moderne tuin 15

Mooi schouwspel 

De schorsplaten van de Perzisch IJzerhout (Parrotia Persica) bladderen af en dat geeft deze boom voor de moderne tuin absoluut een decoratieve waarde. Net zoals de glanzende bladeren die donker uitlopen en een scheve vorm hebben. In het najaar openbaart zich een fraai schouwspel wanneer de bladeren naar rood, geel en zelfs paars verkleuren.

 

Parrotia Persica
De top 10 van mooiste bomen voor een moderne tuin 16

Wintergroene boom

De Quercus Ilex die ook bekend staat als de Steeneik is niet alleen prachtig om te zien, maar is ook een veelzijdige boom die in de moderne tuin op z’n plaats is. Zo kan de Steeneik als beschutting dienen of in de vorm van een lage haag worden geplant. De Quercus Ilex is namelijk een wintergroene boom die zijn bladerdek het hele jaar behoudt.

Quercus ilex Pyramide
De top 10 van mooiste bomen voor een moderne tuin 17

Gebundelde bloemen

De bloesem van de sierappelboom Malus Red Sentinel bestaat uit bloemetjes die eerst roze van kleur zijn en later een witte kleur aannemen en misstaat niet in de strakke tuin. Het zijn als het ware gebundelde bloemen van ongeveer vier centimeter groot. Na de bloei groeien er mooie sierappels aan de boom met een felrode kleur.

Malus Red Sentinel- Evereste
De top 10 van mooiste bomen voor een moderne tuin 18

Boom voor de moderne achtertuin 

Als je een natuurlijke groene afscheiding zoekt voor jouw moderne tuin dan is een leiboom een goede keuze, zoals de Liquidambar styr. Worplesdon. Dit is een Amberboom in de vorm van een leiboom waarvan de bladeren in de herfst een bonte verzameling aan schakeringen aannemen. Deze lei-Amberboom kan goed overweg met het klimaat in Europa en is een makkelijk te onderhouden boom, die in de moderne achtertuin ook goed boven de schutting kan worden geplaatst. 
Zie jij jouw favoriete bomen al staan in je moderne tuin? De mooiste boomsoorten bestel je eenvoudig en snel online bij Bomendael. Heb je vragen? Neem gerust contact met ons op, de medewerkers van onze kwekerij staan je graag te woord!

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein