Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij

Welke bomen zijn geschikt voor in de voortuin?

Wil je aan de voorzijde van je woning een en al sfeer creëren? Dat doe je in een handomdraai door bomen in de voortuin te planten. Ook bomen in potten zijn op die plek prachtige eyecatchers. Ze zorgen met hun mooie groene uitstraling voor een ultiem visitekaartje. Tegelijkertijd zijn boompjes in de voortuin ideale herkenningspunten. Ben jij in de veronderstelling dat de tuin aan de voorkant van je huis te klein is om er een boom te plaatsen? Niets is minder waar. Want er zijn ook tal van kleine bomen voor de voortuin verkrijgbaar. Net als met de grotere soorten zorg je hiermee voor een sfeervol beeld én draag je bij aan een goede biodiversiteit. 

Ben jij in gedachten al begonnen met de restyling van het gedeelte van je tuin dat straks niet alleen letterlijk, maar ook figuurlijk de binnenkomer van jouw huis is? Laat je met deze blog inspireren met de mooiste bomen die geschikt zijn voor de voortuin. Variërend van meerstammige bomen en klein blijvende bomen tot leibomen en zuilvormige bomen. Ook de sierboom voor de tuin komt aan bod. 

Bomen in de voortuin plaatsen? Dit zijn de mooiste soorten:

Klein blijvende bomen: bomen die klein blijven zorgen ervoor dat er zo min mogelijk zonlicht bij je voorgevel wordt ontnomen; 

Bomen met een ronde kroon: bomen met een ronde kroon geven je voortuin een speels en artistiek uiterlijk; 

Zuilvormige bomen: omdat deze bomen erg opvallend zijn, zijn ze een verrijking voor je voortuin. Ook voor een kleinere voortuin is een zuilvormige boom geschikt, omdat de meeste vormbomen niet heel groot worden;

Leibomen: met groenblijvende of bladverliezende leibomen of leifruitbomen groeit er een mooi dicht scherm aan takken, dat een mooie binnenkomer is in de voortuin. 

Waar kun je op letten als je bomen voor de voortuin koopt?

Niet iedere boomsoort is geschikt om voor het huis te planten. Bij het selecteren van bomen voor de voortuin is het verstandig om rekening te houden met verschillende factoren. Zo kun je het beste een boomsoort kopen die niet te groot wordt. Anders loop je het risico dat er geen daglicht meer naar binnen schijnt en de voorgevel van je woning voortdurend in de schaduw staat. Een ras dat een maximale eindhoogte van vijf à zes meter bereikt, is veelal een goede optie. Ook boompjes in de voortuin die het hele jaar groen zijn of die iets te bieden hebben, doen het altijd goed. Bijvoorbeeld bomen waaraan mooie vruchten of bessen groeien, zoals een sierboom voor de tuin. Wil je in de winter genieten van de laagstaande zon die in je huiskamer naar binnen schijnt? Ga dan voor een bladverliezende boom

Bomen in de voortuin voor meer vogels 

Vind je het leuk om meer gevleugelde vrienden in je tuin te verwelkomen? Door boompjes in de voortuin te zetten, geef je ze een welkom gevoel. Het krentenboompje (Amelanchier lamarckii) is een vrij kleine, meerstammige boom die eerst redelijk smal groeit en later een brede kroon vormt. Dit prachtige natuurlijk ogende boompje loopt al vroeg in het voorjaar uit. In april groeit er aan het krentenboompje een wolk van witte bloempjes. In de zomermaanden zijn de eetbare krentjes erg in trek bij de vogels. In het najaar kun je genieten van mooie herfst tinten zoals geel, oranje en rood.

Meerstammigen-Krentenstruik-Amelanchier lamarkii
Welke bomen zijn geschikt voor in de voortuin? 7

Rijke bloesem 

Onder de boompjes die geschikt zijn om in de voortuin te planten, is ook de sierappel een dankbare soort. Deze boomsoort wordt niet al te groot en dat is dus mooi meegenomen. In het voorjaar geeft de sierappel een rijke bloesem. In de nazomer en de herfst groeien er talloze vruchten aan die een decoratieve waarde hebben. Als je meer vogels wilt lokken, is dit onder de kleine bomen voor de voortuin dus een prima keuze. Met name in de wintermaanden komen ze graag genieten van de vrolijk gekleurde vruchtjes. Met deze sierboom voor de tuin maak je dus ook een mooi gebaar naar de natuur.

Malus 'Red Sentinel'
Welke bomen zijn geschikt voor in de voortuin? 8

Vroegbloeiende bomen

Het is natuurlijk heerlijk om na de winter al snel kleur en leven in je tuin te zien. Kleine bomen in de voortuin die al vroeg in het seizoen rijk bloeien, zijn daarom ontzettend geliefd. Magnolia’s staan bekend om hun vroege bloei. De Magnolia Galaxy is een langzaam groeiende bloesem boom die vrij klein blijft. De groeiwijze is opgaand met een vrij smalle vorm en daarom is het een soort dat ook geschikt is voor voortuinen met een kleinere oppervlakte. Kort voordat de bladeren worden gevormd, worden de bloemen zichtbaar. De bladeren en hebben een prachtige rood-paarse kleurstelling met een heerlijke, licht aromatische geur.

Magnolia Galaxy
Beverboom

Heerlijke geur 

Ook de Magnolia loebneri ‘Merill’ behoort tot de kleinere bloesem bomen die eerst opgaand groeien en later breder worden, omdat de takken zullen doorhangen. De Merill is een kruising tussen de Kobus en de Stellata. Voordat de bladeren verschijnen, groeien eerst de bloemen aan de boom met een stervorm die wit van kleur zijn. Ze hebben een doorsnede van maar liefst tien tot vijftien centimeter. Aan de buitenzijde hebben de waanzinnig mooie bloemen een streep die roze tot licht violet is. Ook de zalige geur maakt de Magnolia loebneri tot een prachtige sierboom voor de voortuin. 

Japanse esdoornDe Japanse esdoorn valt op door het sierlijke blad, groeit langzaam en wordt tussen de één en zes meter hoog. Onder de bomen voor de voortuin kan de Japanse esdoorn behoorlijk breed worden. De  hoogte en breedte zijn afhankelijk van de cultivar. Je kunt kiezen uit meerdere soorten en de kleur van het blad kan per soort uiteenlopen tussen diep paars-bruin en frisgroen. Onder deze boompjes voor de voortuin kun je bijvoorbeeld kiezen voor de Acer palmatum Sangokaku. Dit is een opvallende verschijning met zijn felrode boomstam. Die steekt fraai af tegen de felgroene bladeren. Het is een meerstammige boom in de vorm van een grote struik.

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein