Vorstbescherming: zo bescherm je een boom tegen de kou - Bomendael

Vorstbescherming: zo bescherm je een boom tegen de kou

De Nederlandse winters zijn het beste te omschrijven als verraderlijk. Periodes die extreem koud zijn, wisselen zich vaak in rap tempo af met periodes die extreem warm zijn voor de tijd van het jaar. Door deze wisselvalligheid is het belangrijk om je tuin winterklaar te maken. Vorstbescherming voor bomen mag daarbij ook niet ontbreken. Hiermee zorg je dat een boom de strenge winter overleeft. Bepaalde boomsoorten zijn ontzettend gevoelig voor vorst. Die kunnen beschadigd raken en bij zeer lage temperaturen zelfs afsterven. In deze blog vertellen we je hoe je vorstbescherming voor een boom het beste kunt aanpakken.

Tips voor vorstbescherming: 

• Strooi in de winter een flinke laag houtsnippers rondom de wortels van de boom; 

Plaats bomen in een pot gedurende de wintermaanden binnen; 

Zorg bij een boom in een pot voor goede isolatie in de pot; 

Fruitbomen beschermen tegen vorst door de bomen te besproeien, zodat een ijslaagje om de jonge knoppen ontstaat. Het ijs werkt beschermend tegen de vorst en functioneert als een soort isolatie dat om de knop komt te liggen; 

Plaats een beschermhoes om de boom; 

Na de vorst is het een geschikt moment om de boom te snoeien. 

Hoe kun je bomen in een pot extra beschermen?

De mate waarin bomen en planten bestand zijn tegen de kou wordt winterhardheid genoemd. Dit is afhankelijk van de boomsoort en soms ook van de leeftijd van de boom. Ook de plaats waar die groeit, is bij vorstbescherming een belangrijke factor om rekening mee te houden. Bomen in een pot lopen bijvoorbeeld een groter risico op vorstschade dan bomen die in de volle grond staan. Dat komt doordat de wortels van een boom zich in een pot boven de grond bevinden. Daardoor is het risico op bevriezing een stuk groter. Vorstbescherming kun je op verschillende manieren toepassen.

Rondom de wortels van de boom kun je bijvoorbeeld een dikke laag houtsnippers in de pot strooien. Bij bomen in een pot is het ook een goede optie om de pot goed te isoleren of de boom tijdens de koude maanden binnen te plaatsen. Maar bomen in een pot zoals fruitbomen beschermen tegen vorst, kan ook uitstekend met een vliesdoek of beschermhoes boom. 

Wat kun je het beste doen na de vorst? 

Als de vorst voorbij is, biedt dat een perfecte gelegenheid om je boom te snoeien. Dat klinkt misschien gek in combinatie met vorstbescherming, maar juist in de koude maanden is het aan te raden. Dat komt door de modus waarin de boom zich in de winter bevindt. Na het verliezen van het blad in de koudere maanden houdt die namelijk een winterrust. Dit betekent dat de sapstroom op een laag pitje staat. Doordat die minimaal actief is, kun je de boom met een gerust hart snoeien zonder bang te zijn dan die gaat bloeden. Door het ontbreken van het blad kun je bovendien gemakkelijker bij de takken komen en goed de vorm van de boom zien. 

Welke bomen van Bomendael zijn wel winterhard?

Bij een goede voorbereiding om jouw favoriete boomsoorten zoals fruitbomen te beschermen tegen vorst, kun je bij het kopen van een nieuwe boom selecteren op het criterium winterhard. Bomen die winterhard zijn, overleven zonder bescherming de wintermaanden. Bij Bomendael heb je de keuze uit diverse soorten met het predicaat winterhard. Bomen zoals de Plataan, de Mispel en de Steeneik, staan prachtig in je tuin en komen de winter prima door. Zo hoef je geen extra maatregelen voor vorstbescherming te treffen. 
Heb je vragen over winterharde bomen of over de juiste vorm van vorstbescherming voor jouw boom? Onze medewerkers voorzien je graag van advies! Je kunt op werkdagen contact met ons opnemen.

Kunnen wij je helpen?

Neem gratis contact met ons op! Direct naar contactpagina
Nu GRATIS verzending met eigen bezorgdienst door heel Nederland!