Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij

Hoe zaag je een boom om?

boom-planten
Hoe zaag je een boom om? 2

Bomen springen goed in het oog, bieden vogels een broedplaats en geven schaduw op warme, zonnige dagen. Meestal is een boom in de tuin van toegevoegde waarde, maar in sommige gevallen is die juist een doorn in het oog. Bijvoorbeeld omdat de boom ziek is of door loshangende takken een gevaar vormt. Ook kunnen bomen te groot worden voor je tuin of (jonge) planten het zonlicht ontnemen. Een ander probleem dat zich kan voordoen, is dat de wortels je terras, ondergrondse kabels of de riolering beschadigen. De boom omzagen is dan de enige optie, hoe jammer het ook is.

Maar bomen kappen is niet zo’n gemakkelijke klus als het misschien lijkt. Vanwege de veiligheid vraagt dit om een goede voorbereiding en om het juiste gereedschap. Wil je in jouw tuin ook een boom verwijderen? In dit blog geven we je diverse tips waarmee het bomen zagen je goed afgaat.

Een boom omzagen in je tuin? Met dit stappenplan gaat het zeker lukken:

Stap 1. Verzamel het juiste gereedschap; 

Stap 2. Check of je een kapvergunning nodig hebt;

Stap 3. Controleer of zich geen dieren in de boom bevinden; 

Stap 4. Bepaal de valrichting; 

Stap 5. Bereid het terrein voor; 

Stap 6. Zaag de valkerf uit; 

Stap 7. Zaag de velsnede; 

Stap 8. Geef de boom een zetje;

Stap 9. Zaag de boom in stukken en kies een goede bestemming voor het hout.

Ga veilig te werk 

Ben je van plan om een boom om te zagen? Het is natuurlijk het belangrijkste om veilig en efficiënt te werk te gaan. Je kunt het bomen kappen beter uit handen geven aan een hoveniersbedrijf, als het gaat om een reus die heel dicht in de buurt van je huis of dat van je buren staat. Vergeet voordat je aan de slag gaat overigens ook niet om bij je gemeente te checken of je een kapvergunning nodig hebt. Per woonplaats verschilt de regelgeving die is gericht op een boom verwijderen. Het is alleen mogelijk om een kapvergunning aan te vragen als de grond waarop de boom staat jouw eigendom is. 

In de aanvraag vertel je waarom je de boom wilt kappen, om welke boom het gaat en hoe je die wilt kappen. In de regel krijg je binnen enkele weken antwoord van de gemeente. Vraag je voor bomen zagen geen vergunning aan terwijl dit wel had gemoeten, dan riskeer je een flinke boete.

Wanneer de boom omzagen

Ook is het belangrijk om te weten wanneer het voor bomen kappen de beste periode is. Want niet elk jaargetijde is daarvoor even geschikt. Ook is het zo dat het niet altijd is toegestaan om een boom te verwijderen, of je nu een kapvergunning hebt of niet. In het broedseizoen van 15 maart tot 15 juli gelden er aanvullende voorwaarden. Vogels bouwen in die periode hun nestjes en leggen eieren die ze vervolgens uitbroeden.

In welk seizoen kun je bomen kappen? 

Voor bomen zagen heeft ieder seizoen zo z’n voordelen en nadelen. Door de bladafzetting heb je in de zomermaanden meer afval. Daarnaast is het erg warm werken met beschermende kleding en is het lastiger om de boom te controleren op aanwezige dieren. Dat ‘s zomers de conditie van de boom beter valt te controleren, is wel een voordeel. Een van de grote voordelen van de herfst is dat schimmel en houtrot zich dan beter laten zien. Mogelijk betekent dat een verminderde stabiliteit van de boom en daar kun je bij het bomen kappen rekening mee houden.

Welke materialen heb je nodig? 

Ga je een boom omzagen, dan is het mogelijk om verschillende gereedschappen te gebruiken. Het materiaal dat je nodig hebt, is afhankelijk van het formaat van de boom. Kleine bomen pakken gaat prima met een bijl, mits je sterke armen hebt. Gebruik bij grote bomen een motorkettingzaag. Hoewel dit handig gereedschap is, is het ook gevaarlijk. Draag daarom een zaagbroek en zorg ook voor veiligheidsschoenen en gehoorbescherming. Daarnaast is ook de veiligheid van de omgeving belangrijk. Houd toeschouwers die zich eventueel aandienen op veilige afstand, kijk uit voor lantaarnpalen en houd rekening met auto’s die in de buurt staan geparkeerd.

Een goede bestemming voor het hout

Een boom omzagen betekent dat er veel hout vrijkomt. Naast blokken hout, zijn dat ook takken. Daar wil je natuurlijk een goede bestemming voor bedenken. Met een speciale takkenschaar kun je de dunnere takken tot houtsnippers versnipperen. De snippers zijn ideaal om te gebruiken als bodembedekking in je tuin. Hiermee verminder je bijvoorbeeld de groei van onkruid. De grotere blokken kun je kloven en bewaren tot je er in de koude maanden de openhaard mee kunt branden.


Heb je verdere vragen over bomen kappen? Neem dan contact met ons op. De medewerkers van Bomendael staan je graag te woord!

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein