Het is nu dé tijd om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij

Wanneer moeten heesters worden gesnoeid?

Zelf snoeien
Wanneer moeten heesters worden gesnoeid? 5

Heesters of struiken zijn planten die direct boven de grond vertakken. Meestal worden ze niet zo hoog als bomen omdat er geen stam wordt gevormd. Het mooie aan heesters is dat ze je tuin body geven, doordat ze voor veel groen zorgen. Daarbij komt dat ze weinig onderhoud nodig hebben. Met bepaalde soorten heesters trek je meer insecten of vlinders naar je tuin. Door er een of meerdere aan te planten, zorg je dus ook voor een goede biodiversiteit. Struiken en heesters zorgen daarnaast ook voor beschutting voor vogels en andere dieren.

Om ze optimaal te laten groeien, is het belangrijk om heesters te snoeien op het juiste moment. In deze blog vertellen we je over de snoeiregels in het algemeen en over de periode waarin je heesters en struiken kunt snoeien.

Waarom moet je heesters snoeien?

Om de bloei te bevorderen;

Om meer en grotere vruchtvorming te stimuleren;

Om delen van een plant die in de weg zitten weg te nemen;

Om struiken die te groot dreigen te worden binnen de perken houden;

Voor een betere gezondheid (zwak, dood, ziek en overtollig materiaal verwijderen);

Een betere vorm en groeiwijze bereiken;

Om te laag hangende takken te verwijderen (opkronen);

Vanwege verkeer en veiligheid (doorgang en uitzicht niet belemmeren);

Om ongewenste opslag (scheutvorming uit de stam of de wortels) weg te halen.

Optimale groei en bloei

Sommige tuinliefhebbers vinden snoeien het moeilijkste werk in de tuin dat er is. Waarom moet het, wanneer moet het en hoe moet het? De natuur snoeit toch ook niet; doen planten en bomen het niet even goed zonder ze te snoeien? Maar dat is een misvatting, want de natuur snoeit wel. Bijvoorbeeld doordat vaste planten bovengronds afsterven, zware takken en twijgen door storm afbreken en er door insecten en andere dieren aan bladeren en takken wordt gevreten. Als een enorme oude reus van een boom uiteindelijk omvalt, worden complete series struiken en kleinere bomen meegesleept. Dit zijn stuk voor stuk vormen van natuurlijke snoei. 

Algemene snoeiregels

Het snoeien in de tuin gebeurt vanzelfsprekend niet met zoveel geweld, maar juist heel precies en doelbewust. Door heesters te snoeien volgens de algemene snoeiregels, kunnen die optimaal groeien en bloeien en komen ze goed tot hun recht. Er zijn verschillende algemene snoeiregels die van toepassing zijn op alle houtgewassen. Ook bij het struiken snoeien kun je die in acht nemen. Takken die op de grond hangen, kun je geheel of gedeeltelijk terug knippen. Van twee tegen elkaar schurende takken mag je één wegsnoeien of zo uitbuigen dat de takken elkaar niet meer hinderen. Als meerdere takken te dicht bij elkaar groeien, kun je al deze takken op één na weghalen.

Wanneer een tak de hele struik of boom uit evenwicht brengt, moet die worden verwijderd of ingekort. Zogenaamd wild hout – het hout dat uit de onderstam groeit – dien je diep en tijdig weg te snoeien. 

In welk seizoen mag je welk soort heester snoeien?

Wintergroene heesters hebben een heel ander snoeischema dan heesters die in de herfst hun blad laten vallen. Meestal is de snoeiperiode van bladverliezende heesters sterk afhankelijk van de bloeiperiode. Je kunt deze heesters het beste op het juiste moment snoeien, anders loop je het risico dat de bloei een jaartje overslaat. Dat zou natuurlijk zonde zijn. 

Heesters snoeien bij bloei in de herfst en de winter

Heesters die de volgende winter bloeien en bladverliezende heesters die eind zomer en in de herfst bloeien, moet je aan het begin van het voorjaar snoeien. Om zo rijk mogelijk te bloeien, moet de plant in de lente en in de zomer zoveel mogelijk takken vormen. Het meloenboompje (Chimonanthus praecox) bloeit al in januari of februari. Maar de vlinderstruik bloeit bijvoorbeeld pas in de zomer.

 

Struiken snoeien bij bloei in het voorjaar en de zomer

Voor bladverliezende heesters die in de lente bloeien – zoals forsythia en ribes – is de beste snoeitijd direct na de bloei. Dat geldt ook voor alle andere heesters die vóór de langste dag van het jaar bloeien. Dan heeft de struik genoeg tijd om nieuwe bloeitakken te vormen voor het volgende jaar. Deze snoeiwijze kun je niet toepassen op voorjaarsbloeiende heesters die nog een nabloei geven of juist bessen of mooie zaden vormen. Je zou deze najaarsjuweeltjes weghalen door na de bloei te snoeien.

Dit geldt voor heesters zoals cotoneaster en bepaalde Viburnum- en Berberis-soorten. In principe is het niet nodig om die te snoeien. Maar het is aan te raden om aan het einde van de winter wel de dode en zieke takken weg te halen. 

Hoe snoei je een heester?

Omdat struiken of heesters mooie elementen in je tuin zijn, helpt het heesters en struiken te snoeien op de juiste manier om ze goed in model te houden. Ook voorkom je hiermee dat ze te wild uitgroeien. Denk wanneer je aan de slag gaat maar eens aan de kelk van een wijnglas. Want dat is de vorm die de struik zou moeten hebben. Vooral voor sterk groeiende heesters is dit model een mooi uitgangspunt. De takken groeien dan om een open midden. Daarnaast is het belangrijk om een heester symmetrisch te houden. Aan beide kanten moet de struik ongeveer dezelfde vorm hebben en even breed zijn. Op die manier kan de heester zich optimaal ontwikkelen. Heb je vragen over heesters snoeien of over wanneer je struiken kunt snoeien? Onze medewerkers voorzien je graag van advies! Je kunt op werkdagen contact met ons opnemen.

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein