Het is nu dé tijd is om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij

Perenbomen snoeien? Dit is hoe je dat aanpakt

Zelf snoeien
Perenbomen snoeien? Dit is hoe je dat aanpakt 3

Van een perenboom in je tuin kun je echt genieten. De vrucht komt al eeuwenlang voor in Europa en doet het dan ook goed in Nederland. Ondertussen bestaan er veel verschillende soorten perenbomen, die allemaal hun eigen kenmerken hebben. Denk aan de handpeer, de sierpeer en de overheerlijke stoofpeer. Het snoeien van een perenboom is gelukkig niet ingewikkeld. Perenbomen snoeien doe je zo ongeveer hetzelfde als het snoeien van een appelboom: de twee boomsoorten zijn dan ook aan elkaar verwant. 

Appelbomen of perenbomen snoeien?

Op het oog lijkt een perenboom aardig op een appelboom, zeker wanneer er nog geen vruchten aan hangen. Maar er zijn ook verschillen te ontdekken. Je herkent een perenboom aan zijn puntige blad; appelbomen hebben daarentegen juist een blad met een ronde vorm. Ook de bloesem van de peer ziet er anders uit dan die van de appel. Bij de peer is deze namelijk volledig wit, terwijl de bloesem van een appelboom vaker rood of roze is. Dit is handig om te weten wanneer je niet zeker bent welk exemplaar je in de tuin hebt staan.

De verzorging: perenbomen snoeien

Het verzorgen van een perenboom is niet moeilijk. Ze genieten van een voedzame grond en een zonnige standplaats. Zet je je perenboom in de zon, dan is hij minder aantrekkelijk voor schimmels. Ook worden de vruchten dan net wat zoeter. De boom heeft geen snoeibeurt nodig om gezond te blijven, zolang je ervoor zorgt dat je zo nu en dan een geknakte of ongezonde tak weg knipt. Perenbomen snoeien doe je omdat een gesnoeide boom betere vruchten oplevert. Je knipt de zwakke of overbodige takken weg, waardoor de boom al zijn energie kan steken in de overgebleven takken. Dat zorgt niet alleen voor meer bloesem maar ook voor meer vruchten.

Perenbomen snoeien, wanneer doe je dat?

Er zijn twee momenten in het jaar waarop jij je perenbomen kunt snoeien. Dat zijn de zogenaamde wintersnoei en de zomersnoei. De wintersnoei vindt plaats vóór de bloei, vanaf december tot april. Ga je in de zomer snoeien, dan doe je dat tussen juni en augustus. De manier waarop je snoeit is dus afhankelijk van het seizoen. De wintersnoei is het meest ingrijpend en dus ook het meest belangrijk.

Winter: waterloten van de perenboom snoeien

Je kunt de waterloten van een perenboom snoeien. Waterloten zijn de takken die recht omhoog groeien. Vaak herken je deze aan hun net wat afwijkende uiterlijk. Qua kleur neigen ze meer naar roodbruin en vaak hebben ze witte stipjes. De waterloten van een perenboom snoeien doe je in de winter. Je kunt ze met een gerust hart helemaal wegsnoeien. Snoei de waterloten tot één of twee knoppen boven de stam, dan zullen die knoppen naar buiten toe uitlopen. De takken die daaruit ontstaan groeien de breedte in, en juist daaraan zullen in het volgende jaar de peren groeien. Dat zijn dan ook de takken die je wilt behouden.

Waterlot
Perenbomen snoeien? Dit is hoe je dat aanpakt 4

Zomer: perenbomen in vorm snoeien

In de zomer kun je je perenboom mooi in vorm snoeien. Hierbij kun je ook de ontstane waterloten meenemen. Zorg daarbij wel dat je de boom niet te fanatiek snoeit. In de zomer heeft de perenboom zijn bladeren hard nodig om voldoende licht op te vangen en energie op te slaan. Omdat de perenboom in het najaar zijn bladeren verliest, kiezen veel mensen ervoor juist in de winter te snoeien. Op die manier weet je zeker dat je niet teveel bladeren mee snoeit, en kun je goed zien wat je snoeit.

Jonge perenbomen snoeien

Het duurt een tijdje voordat een jonge perenboom vruchtbaar is. Het kan een paar jaar duren voordat je de eerste peren kunt plukken. In de eerste jaren groeit de perenboom hard, en is het belangrijk dat je hem op de juiste manier snoeit. Vroeg perenbomen snoeien kan de vorm van de bomen bepalen en voorkomt dat de boom te veel gesteltakken overhoudt. Dit zijn de takken die ongeveer 45 graden ten opzichte van de stam staan. De winter is een goed moment om dode of ongezonde takken weg te snoeien, net als jonge zijtakken met weinig knoppen. 

Een oude perenboom snoeien

Heb je een oude perenboom die verwaarloosd of uit de vorm gegroeid is? Dan is het goed mogelijk die te verjongen door hem te snoeien. Oude perenbomen snoeien doe je het liefst in februari, aan het einde van de winter. Omdat het groeiseizoen voor de deur ligt zullen de wondjes goed dichtgroeien en loop je minder kans op schade of infecties. Let er wel op dat je perenboom niet ouder is dan dertig jaar: het verjongen van een oude perenboom is een drastische ingreep, en oude bomen herstellen moeizaam.

Verjongen

Als eerste snoei je het dode en zieke hout uit de boom, waarbij je ongeveer 5 gezonde gesteltakken laat staan. Vind je kruisende takken of hout dat naar binnen is gegroeid? Zaag het weg. Vervolgens kun je de overgebleven gesteltakken inkorten en de zijtakken die over zijn uitdunnen. De boom zal er na afloop flink uitgedund uitzien. Hij kan dan ook een beetje hulp gebruiken bij het herstel. Ga je oude perenbomen snoeien, zorg dan dat je hen na afloop bemest met organische meststof. Ook kun je heesters en bomen in de omgeving van de perenboom wat terugsnoeien zodat de oude boom genoeg zon op kan vangen. Het resultaat? Meer bloesem en de lekkerste peren!

Perenbomen bestellen bij Bomendael

Enthousiast geworden over de perenboom? Bestel een perenboom gemakkelijk online via onze webshop. Heb je nog vragen? Stel ze gerust door contact op te nemen met één van onze ervaren hoveniers. We helpen je graag!

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein