Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij
Filteren

Kweepeerbomen

De kweepeerboom wordt ook wel kweeappel genoemd. Het betreft een type boom die voorkomt uit de familie van rozen. Er is een nauw verwantschap met zowel peren, appels als de lijsterbes. Het is een vrucht die in veel landen gekweekt wordt, met name in het mediterrane gebied en ook in Japan.

Verder lezen
Filter
Cydonia oblanga Vranja

Betaal veilig met:

Alle bestellingen worden gratis bezorgd met onze eigen bezorgdienst!

De bloeitijd van de kweepeerboom is wat later in vergelijking met de appel en peer, met mooie wit-roze bloemen in de periode vanaf mei tot aan juni.

Korte historie over de kweepeer

Kweeperen komen van oorsprong uit het gebied rondom de Kaspische Zee, de botanische naam Cydonia komt van de stad Kydonia in het westen van Kreta. Tegenwoordig heet deze stad Chania. Nog steeds komt de kweepeer veel in dit gebied voor. ‘Oblonga’, de soortnaam, betekent ‘langwerpig’. Het woord ‘marmelade’, wat met name in Engeland populair is als een soort jam, is afkomstig van de Portugese naam voor kweeperen; marmeleiro. Het is zeker geen onbekende vrucht in de lage landen, vroeger was het een bekende verschijning in het Nederlandse landschap. Tegenwoordig is er weer meer vraag naar deze ‘oude’ vrucht, en worden kweeperen steeds vaker aangeboden op markten, in speciaalzaken en Aziatische supermarkten.

Kweepeerboom kopen

Er zijn verschillende vormen kweeperen te koop:

  • Kweepeer hoogstam: Bij deze vorm begint de kroon op ongeveer twee meter.
  • Kweepeer halfstam: De traditionele boom vorm is gebleven, maar deze versie wordt niet al te hoog, en is met name geschikt voor middelgrote tuinen. Door de mooie bloemen en olijfgroene bladeren is dit naast een boom met vruchten ook een decoratieve plant.
  • Kweepeer leivorm: Bij deze vorm worden de takken horizontaal geleid. Hiermee kan de ruimtelijke indeling van de tuin aanzienlijk beïnvloed worden. Het is daarnaast ook een natuurlijk soort zonwering.

Vruchten en bereiding

De schil is zeer hard, het vruchtvlees is van nature hard en zuur. De vruchten zijn te consumeren door ze eerst te koken, en daarna te verwerken in diverse producten zoals jam, compote, gelei en uiteraard ook marmelade. Ook in likeur, wijn en thee zijn kweeperen geschikt om te gebruiken. De vorm van de vruchten varieert tussen appelvormig en peervormig afhankelijk van het ras. De pakweg tien rassen binnen de kweepeer boom zijn allen onder te verdelen in appelvorm of peervorm. De vruchten kunnen enorm groot en zwaar worden, tot wel één kilo in gewicht.

Verzorging van een kweepeer boom

Hoewel de kweepeer van nature alleen voorkomt in warmere landen, is het door middel van verschillende variaties toch gelukt om ook in Nederland kweeperen te laten groeien. Zeker als deze bomen in een pot staan, zijn ze erg goed bestand tegen het klimaat in Nederland. Wel is het noodzakelijk om de halfstam kweepeer tegen een zuidmuur te planten. Hier staat hij enigszins beschut en krijgt hij voldoende zonlicht om mooie kweeperen te laten groeien.
Ook houden ze van een goed bemeste en kalkrijke grond. Als je ieder jaar wilt genieten van de vruchten moet je de halfstam kweeperen niet te vaak snoeien.

Een keuze voor de zelfbestuivende kweepeer kan zijn dat er geen plaats is voor meerdere bomen en er bevindt zich in de buurt van de halfstam kweepeer geen andere kweepeer. Overigens is het wel zo dat een zelfbestuiver meer en grotere vruchten geeft als de kweepeer ook door andere kweeperen wordt bestoven.

De kweepeer watergeven

De boom heeft regelmatig water nodig. Wanneer het weer erg droog en warm is, moet de kweepeer elke dag van water voorzien. Giet hierbij langzaam een emmer water rondom de stam. Wanneer je een kweeperenboom gaat aanplanten, moet je gelijk na het planten de kweepeer watergeven. Geef tijdens vorst geen water.

Het planten van de kweepeer

De kweepeer moet makkelijk in het plantgat passen. Daarnaast moet de grond goed losgemaakt worden en mag het niet te nat zijn. Wanneer wij je kweeperenboom leveren, wordt deze met een jutezak of korf om de wortels geleverd. Laat deze zak of korf om de wortels zitten, om deze niet te beschadigen. Meng de uitgegraven grond met Vivimus bodemverbeteraar, voordat je jouw Cydonia oblonga Leskovacz ga planten, om de kweepeer een goede start te geven.

Kweepeerboom kopen bij Boomkwekerij Bomendael

Bij Boomkwekerij Bomendael kan je eenvoudig een Kweepeerboom kopen. Op onze webshop kun je gemakkelijk de gewenste boom vinden en bestellen. Je kan er voor kiezen om aanplantservice mee te bestellen. Wij zullen dat de Kweepeerboom bij jou thuis planten. Hierbij ontvang je ook 2 boompalen, boomband, boomband spijkers en 60 liter bemeste aanplantgrond. Wil je meer weten over onze producten of wil je advies op maat? Neem vrijblijvend contact op met onze klantenservice.

Kwepeerboom soorten:

Cydonia oblonga ‘Leskovacz’

Cydonia oblonga ‘Vranja’

 

Veelgestelde vragen over kweepeerboom

Hoe groot wordt een kweepeerboom?

Een Cydonia oblonga blijft redelijk klein en kan tussen de drie en vijf meter hoog worden.

Hoe snel groeit een kweepeer?

Een kweepeer heeft een gemiddelde groeisnelheid.

Wanneer kan ik de kweepeer snoeien?

De kweepeer kan tussen februari en april worden gesnoeid. Een andere optie is om de kweepeer te snoeien tussen november en december.

Wanneer kan ik de kweepeer oogsten?

Wanneer kan ik de kweepeer oogsten?
Toon producten
Totale hoogte

Wat betekent totale hoogte?

Het totaal aantal centimers gemeten vanaf de grond, tot de kruin van de boom.Let op: een boom is een natuur product! Daarom zijn dit slechts indicaties en kan dit per boom variëren.

 

 

Stamhoogte

Wat betekent stamhoogte?

Met stamhoogte wordt de lengte van de stam bedoeld, de stamhoogte wordt gemeten vanaf de pot, kluit of wortel. De hoogte waarop de laagste takken starten met groeien eindigt de stam.

Bij leibomen, dakbomen en vormbomen geeft de stamhoogte ook aan op welke hoogte de eerste takken ontspringen. Als het gaat om een boom die geënt is, dan zit de ent onderaan de stam. Wil je onder de kroon van de boom door kunnen lopen, dan moet de stamhoogte minimaal 2 meter zijn, maar liefst nog wat meer. De stamhoogte zegt niets over de totale hoogte van een boom. Fruitbomen hebben een stamhoogte van 180 cm. Dit is een ideale hoogte om fruit te kunnen plukken.

Fruitbomen met een stamomtrek van 11 tot 14 centimeter hebben een stamhoogte tussen de 180 en 200 centimeter. Bomen met een stamomtrek van 14 tot 18 centimeter zullen een stamhoogte hebben van 200 tot 240 centimeter.

Stamomtrek

Wat betekent stamomtrek?

Wat is de stamomtrek en hoe wordt deze gemeten? Vaak wordt de omtrek van de stam verward met de doorsnee. We meten echter nooit de doorsnede, maar de omtrek van de stam. Deze wordt gemeten op 75 tot 100 cm vanaf de wortel, kluit of pot van de boom. Op het middelste punt van de stam, wordt een meetlint om de boom gedaan. Zo wordt de stamomtrek gemeten.

In het verleden is er wel eens verwarring geweest wat er gemeten wordt: de diameter of de omtrek van de boom. Dit is erg verwarrend en daarom leggen we graag uit hoe je de stamomtrek van de boom meet! Het is erg lastig om de diameter van de boom te meten. Niemand kan namelijk in de boom kijken om op een bepaalde hoogte de diameter te meten. Om verwarring te voorkomen is daarom in het verleden door kwekers onderling afgesproken om de omtrek van de stam te meten

De omtrek van de stam is eenvoudig te meten met bijvoorbeeld een meetlint. Houd het meetlint op een bepaald punt vast en ga er volledig omheen. Hierdoor kan exact bepaald worden onder welk formaat een boom valt. De stamomtrek wordt altijd (wanneer mogelijk) gemeten op 75 tot 100 centimeter hoogte gezien vanaf de pot, wortel of kluit van de boom. Dit is namelijk het middelste punt van de stam en daarom een eerlijk meetpunt.

Houd er bij het kopen van een boom rekening mee dat wanneer er staat 5 centimeter omtrek de stam dan minder dik is dan wanneer er 5 centimeter doorsnede staat. Bij de bomen in onze webshop meten we dus allemaal de stamomtrek!

Zelfbestuivend

Zelfbestuivend

Een zelfbestuivende boom heeft geen andere boom nodig op vruchten te krijgen. Het stuifmeel moet van de ene bloem naar de stamper van de ander bloem aan dezelfde boom gaan. Bijen helpen hierbij! Zorg dus voor bijen en hommels in de tuin Een zelfbestuivende fruitboom heeft dus geen andere boom nodig om vruchten te krijgen.

Beschrijving:

Kweepeerbomen

De kweepeerboom wordt ook wel kweeappel genoemd. Het betreft een type boom die voorkomt uit de familie van rozen. Er is een nauw verwantschap met zowel peren, appels als de lijsterbes. Het is een vrucht die in veel landen gekweekt wordt, met name in het mediterrane gebied en ook in Japan.

Cydonia oblanga Vranja

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein