Filteren

Categorieën

Prijs

Zelfbestuivend

Om te eten

Om te koken

Smaak

Kweepeer

De kweepeer wordt ook wel kweeappel genoemd. Het betreft een type boom die voorkomt uit de familie van rozen. Er is een nauw verwantschap met zowel peren, appels als de lijsterbes. Het is een vrucht die in veel landen gekweekt wordt, met name in het mediterrane gebied en ook in Japan.

Kweepeer
illustratie-vingerafdruk
Kweepeer Filteren

Resultaten Toont alle 2 resultaten

Sorteren op

De bloeitijd is wat later in vergelijking met de appel en peer, met mooie wit roze bloemen in de periode vanaf mei tot aan juni.

Korte historie

Kweeperen komen van oorsprong uit het gebied rondom de Kaspische Zee, de botanische naam Cydonia komt van de stad Kydonia in het westen van Kreta. Tegenwoordig heet deze stad Chania. Nog steeds komt de kweepeer veel in dit gebied voor. ‘Oblonga’, de soortnaam, betekent ‘langwerpig’. Het woord ‘marmelade’, wat met name in Engeland populair is als een soort jam, is afkomstig van de Portugese naam voor kweeperen; marmeleiro. Het is zeker geen onbekende vrucht in de lage landen, vroeger was het een bekende verschijning in het Nederlandse landschap. Tegenwoordig is er weer meer vraag naar deze ‘oude’ vrucht, en worden kweeperen steeds vaker aangeboden op markten, in speciaalzaken en Aziatische supermarkten.

Kweepeer kopen

Er zijn verschillende vormen kweeperen te koop:

  • Kweepeer halfstam: De traditionele boom vorm is gebleven, maar deze versie wordt niet al te hoog, en is met name geschikt voor middelgrote tuinen. Door de mooie bloemen en olijfgroene bladeren is dit naast een boom met vruchten ook een decoratieve plant.
  • Kweepeer leivorm: Bij deze vorm worden de takken horizontaal geleid. Hiermee kan de ruimtelijke indeling van de tuin aanzienlijk beïnvloed worden. Het is daarnaast ook een natuurlijk soort zonwering.

Vruchten en bereiding

De schil is zeer hard, het vruchtvlees is van nature hard en zuur. De vruchten zijn te consumeren door ze eerst te koken, en daarna te verwerken in diverse producten zoals jam, compote, gelei en uiteraard ook marmelade. Ook in likeur, wijn en thee zijn kweeperen geschikt om te gebruiken. De vorm van de vruchten varieert tussen appelvormig en peervormig afhankelijk van het ras. De pakweg tien rassen binnen de kweepeer boom zijn allen onder te verdelen in appelvorm of peervorm. De vruchten kunnen enorm groot en zwaar worden, tot wel één kilo in gewicht.

Kunnen wij je helpen?

Neem gratis contact met ons op! Direct naar contactpagina