LET OP: vanaf 25 juli zijn wij gesloten i.v.m. vakantie. Orders die vanaf 25 juli worden geplaatst zullen vanaf 22 augustus uitgeleverd worden.
Filteren

Categorieën

Prijs

Bloeikleur

Bladverliezende bomen

In het najaar verliezen veel planten hun bladeren. Er zijn mensen die hier neerslachtig van worden, voor andere mensen is dit juist de mooiste periode van het jaar. Bladverliezende bomen zijn de norm in Nederland, maar waarom eigenlijk? En waar moet je rekening mee houden wanneer je dit type boom plant?

Meerstammigen-Japanse sierkers-Prunus serr. _Kanzan_-1
illustratie-vingerafdruk
Bladverliezende bomen Filteren

Resultaten Toont 1–12 van 33 resultaten

Sorteren op

Waarom verliezen bomen hun bladeren?

Er zijn diverse bomen die het hele jaar rond hun bladeren behouden. Toch is dat niet de norm, met name planten in Noord-Europa en andere relatief koude gebieden zullen van nature wel hun bladerdek verliezen in de herfst. Vallende bladeren geven aan dat de boom zich klaarmaakt voor de winter, een periode met minder voeding en een lagere temperatuur. Ook de wind speelt een rol. Groenblijvende bomen zien er prachtig uit, maar bij hevige rukwinden kunnen takken scheuren of afbreken. Dit is niet alleen jammer van zo’n mooie boom, het kan ook veel schade veroorzaken aan de omgeving. Zeker bij open plekken en locaties die veel wind vangen bieden bladverliezende bomen een veilige optie.

Het hele jaar rond een feest om te zien

Uiteraard zijn groene bladeren niet de enige reden dat bomen zo mooi zijn. De stam, de structuur van de takken en uiteraard de bloesem in het voorjaar. Bij fruitbomen of notenbomen zal de ontwikkeling van de vruchten nog een flink aantal bijzondere momenten opleveren. Daarmee brengen bladverliezende bomen een dynamiek in de tuin of op een landgoed die met andere planten niet mogelijk zijn. De verkleuring van groen naar geel, oranje en rood is een waar schouwspel om te zien, evenals de vaak grillige takken structuur die zich in de wintermaanden zal openbaren.

Verzorging van de locatie

Uiteraard gaat bladverlies gepaard met wat extra werkzaamheden. Met name in kleinere locaties dienen bladeren die vallen tijdig opgeveegd te worden. Niet alleen voor de rommel die het oplevert, maar ook voor wat er zich onder de bladeren afspeelt. Zo is de combinatie van een natte herfst in combinatie met een bladerdek de ideale voedingsbodem voor diverse soorten ongedierte. Met name op een terras kan het verraderlijk glad worden. Dit betekent overigens niet dat vallende bladeren geen nuttige functie vervullen. Zo kun je ze uitstekend composteren en later als bodemverbeteraar gebruiken. Vraag vrijblijvend advies omtrent tuinonderhoud bij onze specialisten, zij helpen je graag verder.

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein

Kunnen wij je helpen?

Neem gratis contact met ons op! Direct naar contactpagina