Het is nu dé tijd is om bomen te planten! Zo zorg je voor een topstart van de boom!
Gratis bezorgd vanaf €450
3 maanden aangroeigarantie*
Geleverd uit eigen kwekerij

Op deze manier ga je boomziektes tegen

Heb je jouw tuin verrijkt door een of meerdere bomen aan te planten? Dan wil je die natuurlijk laten uitgroeien tot mooie en sterke exemplaren. Daarom zorg je voor de juiste waterhuishouding en snoei je de bomen op de juiste momenten. Daarnaast is het belangrijk om boomziektes tegen te gaan. Want bomen die in openbare gebieden en in tuinen groeien, kunnen door allerlei factoren ziek worden. Boomziektes worden meestal veroorzaakt door bacteriën, virussen of schimmels. Maar ook dieren en insecten kunnen bomen aantasten. Die dragen op hun beurt ook schimmels of bacteriën met zich mee waar bomen slecht op reageren.

Wil je de bomen in jouw tuin ook zo goed mogelijk beschermen? In deze blog vertellen we je hoe je boomziektes kunt herkennen en hoe je die kunt tegengaan. Ook gaan we in op het gevaar van schimmel op de boomstam en vertellen we over appelboom ziektes en perenboom ziektes. 

Welke ziekteverwekkers veroorzaken boomziektes?

De gevolgen van boomziektes kunnen groot zijn. Dit is afhankelijk van de plaats, aard en omvang van de aantasting. Het heeft vooral effect op de stabiliteit van bomen. Om boomziektes te herkennen, is het belangrijk om te letten op de aanwezigheid van de volgende ziekteverwekkers: 

Schimmels; 

Bacteriën; 

Virussen; 

Fytoplasma’s; 

Insecten. 

Schimmel op de boomstam

Bepaalde boomsoorten kunnen in symbiose leven met schimmels. Ofwel: kunnen goed samenleven. Maar in sommige gevallen kan het voedselweb in de bodem verstoord raken. Ziekteverwekkende schimmels krijgen de kans om een gezonde boom aan te tasten doordat de goedaardige schimmels verdwijnen. Er kan zich dan bijvoorbeeld houtrot voordoen. Ook kunnen er zwammen uit schimmels ontstaan. Als die zich op en rondom de boom nestelen, komt de boom in gevaar. De boom dreigt bij schimmel op de boomstam langzaam af te sterven, doordat de zwammen de houtvaten uiteindelijk helemaal kunnen dichtknijpen.

Aantasting van het boomweefsel 

Daarnaast kunnen bepaalde soorten schimmels bomen infecteren door middel van sporen. Ze dringen de boom binnen via openingen die zijn ontstaan door snoeien of schade zoals afgebroken takken. Ook bestaan er schimmels die in staat zijn om het weefsel van de boom binnen te dringen door de gave opperhuid. Als ze eenmaal zijn binnengedrongen, breiden ze zich razendsnel uit. Op die manier kunnen schimmels verschillende boomziektes veroorzaken doordat ze het transportsysteem verstoppen, de celstructuur aantasten of de stofwisseling verstoren. 

Bacterievuur

Bacteriën zijn eencellige, plantaardige organismen die in grootte variëren tussen de 0,1 tot 100 micrometer. Net zoals bij mensen en dieren kunnen bacteriën ziektes bij bomen veroorzaken. Bacteriën zijn in staat om zich onder vochtige omstandigheden voort te bewegen. Ze kunnen zich in rap tempo vermenigvuldigen door middel van celdeling. Bacteriën worden via het water of via de grond worden opgenomen en infecteren op die manier de boom. 

Boomziektes veroorzaakt door virussen

Bij zowel mensen, dieren als planten, zijn virussen veel voorkomende ziekteverwekkers. Om zich te vermeerderen, gebruiken virussen levende gastheercellen. De verspreiding van boomziektes veroorzaakt door virussen gebeurt altijd passief. Bijvoorbeeld door het stekken van zieke bomen, door dieren, stuifmeel of sapoverdracht van besmette planten. Je kunt boomziektes veroorzaakt door een virus herkennen aan verkleuringen, afsterving, misvorming en verminderde groei. Zodra een boom eenmaal is geïnfecteerd met een virus, is het lastig om de boomziekte te bestrijden. 

Daarom is het verstandig om besmetting te voorkomen. Bij bepaalde soorten bomen is het mogelijk om ze door een hovenier te laten inenten met een speciaal vaccin. Zo voorkom je dat je gekoesterde boom ziek wordt. 

Afwijkingen aan het blad

Fytoplasma’s zitten qua eigenschappen en grootte tussen bacteriën en virussen in. Pas in 1967 werden ze als ziekteverwekkers bij bomen ontdekt. Fytoplasma’s zijn kleine, eencellige organismen. Bomen die hiermee besmet zijn, bloeien minder rijk, groeien over het algemeen minder goed, vertonen afwijkingen aan het blad of aan het hout en hebben minder kiemkrachtig zaad. 

Dierlijke beschadigers

Insecten kunnen boomziektes veroorzaken die directe of indirecte schade aan de boom toebrengen. Insecten behoren tot het overgrote deel van de dierlijke beschadigers van stadsbomen. Bij directe schade kun je denken aan skelletering van het blad, kaalvraat en boren in de takken, de wortels of de stam. Andere insecten brengen bacterie- of schimmelziekten voort: de indirecte schade. 

Ziektes aan fruitbomen

Heb je fruitbomen in de tuin zoals appelbomen en perenbomen? Dan is het uiteraard verstandig om ook die soorten tegen ongedierte en boomziektes te beschermen. Appelboom ziektes en perenboom ziektes zijn veelal van gelijke aard. Fruitmot, bladluis, roestmijten en fruitspintmijt zijn de meest voorkomende ziektes aan fruitbomen. Schurft en roest zijn de meest bekende schimmels onder de perenboom ziektes en appelboom ziektes. Fruitspintmijt en roestmijten zorgen voor bruine verkleuringen van het blad. Je kunt ze bestrijden met Soni-mite. Dit is een ecologisch bestrijdingsmiddel dat bestaat uit levende roofmijten. 

Biologische bestrijdingsmiddelen 

Bladluis veroorzaakt omgekrulde en plakkerige bladeren en wordt het beste bestreden met larven van Adalia. Ook Chrysopa is een doeltreffend middel. Deze larven van gaasvlieg vallen bladluis aan en zuigen ze leeg. Fruitmot behoort tevens tot de veel voorkomende appelboom ziektes en perenboom ziektes. Door deze boomziekte groeien er wormpjes in het fruit. Je kunt fruitmot aanpakken door vanaf half april biologische feromoonvallen op te hangen. Deze vallen bevatten een lokstof (feromoon) waar de mannelijke motten op afkomen.

Advies van Bomendael om boomziektes te voorkomen 

Ben je van plan om je favoriete bomen aan te schaffen in de webshop van Bomendael en wil je weten hoe je die het beste tegen boomziektes kunt beschermen? Neem dan gerust contact met ons op. Wij voorzien je met veel plezier van tips en vakkundig advies.

Onze website is op zondag gesloten.

Fijn dat u belangstelling heeft voor bomendael.com
Wij beschouwen de zondag als een rustdag. Om die reden is onze site op zondag gesloten.

Onze website is weer open vanaf maandag 00:00 uur. We hopen u binnenkort terug te zien.

We wensen u een goede zondag toe.

illustratie-boom-klein