Groenblijvende bomen, het hele jaar door groen - Bomendael

Groenblijvende bomen, het hele jaar door groen

Ben je een groot fan van groen? Met groenblijvende bomen geniet je het hele jaar door een aantrekkelijk uitzicht. Doordat deze bomen zijn bladeren behoudt in het najaar biedt dit een beschermde plek voor vogels. Bovendien biedt een groenblijvende boom een beschutte plek in het najaarszonnetje en privacy het gehele jaar. Genoeg redenen dus om deze keuze te overwegen.

Leibomen, een natuurlijke groenblijvende schutting

Het voordeel van een leiboom is dat het een natuurlijke groene afscheiding biedt in jouw tuin. De takken groeien met name in de breedte. Wanneer je niet teveel inkijk in jouw tuin wilt, is een groenblijvende leiboom de perfecte oplossing. Daarbij zijn ze ook nog eens makkelijk te onderhouden, je hoeft immers minder te vegen en harken met groenblijvende bladeren. Het is nodig om de boom regelmatig te snoeien, hoe je dit makkelijk zelf kunt doen lees je in deze blog.

De leivorm is zeer geschikt voor een kleine tuin doordat deze vorm niet zo hoog groeit. Groenblijvende leibomen zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en formaten. 

  • Een bekende groenblijvende leiboom is de Glansmispel ook wel Photinia fras. ‘Red Robin’. De bladeren zijn in het voorjaar bruinrood van kleur en in het najaar donkergroen. De witte bloemen gevolgd door rode bessen vormen een kleurrijk geheel. Geschikt voor kleine tuinen die beschut liggen.
  • Een snelgroeiende leiboom is de Prunus laur. ‘Novita’ beter bekend als leilaurier. Een sterke boom die ook in de winter diepgroene bladeren behoudt. Ook is deze boom goed bestand tegen ziektes en heeft ook een goede weerstand tegen de kou.

Elk seizoen een groene tuin

Let wel op dat niet elke groenblijvende boom geschikt is voor het Nederlandse klimaat. Dit komt omdat een aantal groenblijvende bomen oorspronkelijk uit warme gebieden komen. In principe zijn de bomen, die in Nederland verkrijgbaar zijn, winterhard. Plant de boom bijvoorkeur uit de wind, om schade te voorkomen. De wind kan namelijk de boom uitdrogen en beschadigen.

Naast leibomen zijn er ook meerstammige groenblijvende bomen, deze zijn met name geschikt voor grotere tuinen vanwege de flinke omvang. Ontdek bijvoorbeeld de volgende bomen.

  • Voor een decoratief element in de tuin zit je met de steeneik Quercus ilex goed. Een sterke boom die goed bestand is tegen wind. De vorm van de bladeren is vergelijkbaar met die van de hulst. In het voorjaar vult deze boom zich met gele katjes.
  • De Mahonia media ‘Charity’ komt tot bloei in de winterperiode. Deze sierheester heeft een flinke omvang. Voor een goede prestatie is het belangrijk om de boom op een plek met voldoende zonlicht te planten. Het bloeien verloopt in smalle trossen met en lengte tussen 15 en 30 cm, die schuin omhoog gaan.

Een groenblijvende boom bestellen bij Bomendael

Heb je interesse in een blad houdende boom of heb je nog vragen? Wij helpen je met alle plezier op weg. Neem gerust contact met ons, onze experts helpen je graag verder bij het maken van de juiste keuze.

Kunnen wij je helpen?

Neem gratis contact met ons op! Direct naar contactpagina
Nu GRATIS verzending met eigen bezorgdienst door heel Nederland!